Choripán är en en schysst korv med bröd som äts i olika varianter i bland annat södra delarna av Sydamerika som Argentina, Chile och Uruguay. Namnet kommer från en kombination av orden chorizo och pán (bröd), vilket är själva basen. Sedan varierar tillbehören, men ofta är det den örtiga såsen chimichurri som är är en av stjärnorna. Här hittar ni min version. Eftersom jag tycker att vegokorvarna fortfarande är ganska mesiga, även om de kallar sig chorizo, så gör jag en lök- och majsfräs till med lite rökighet och hetta från rökt paprika.
CHORIPÁN
Portioner: 4 choripán (2-4 pers)
Salta allt efter smak
SERVERING
Korv, 8 st (t ex Anammas)
Avokado, 2 st, skivad
Surdegsbaguette, 1 st
Majonnäs (t ex Garants veganska)
Tomat, 1 stor, tärnad
LÖK- & MAJSFRÄS
Gullök, 1 1/2 st, skivad
Majs, 1 stor burk, silad
Paprikapulver, 1 tsk
Rökt paprika, 1 tsk (jag använder stark)
Svartpeppar, 1 tsk
Farinsocker, 1 msk
Vitlök, 1 klyfta, pressad
Lime, saften från 1/2 st
CHIMICHURRI
Torkad oregano, 2 msk
Persilja, 2 dl, finhackad
Hett vatten, 1/2 dl
Röd chili, 2 st, finhackad
Vitlök, 2-3 klyftor, pressad
Svartpeppar, 1 tsk
Olivolja, 1 1/3 dl
Rödvinsvinäger, 2 msk
Lime, saften från 1/2 st
GÖR SÅ HÄR
Värm ugnen till 200 C.
Blanda oregano med hett vatten och låt stå medan du hackar ingredienserna till chimichurrin. Blanda sedan alla ingredienser till chimichurrin förutom olivoljan i en skål och rör om ordentligt. Blanda ner olivoljan och ställ in skålen i kylen.
Stek korven i olivolja till de fått fin färg och en fast yta. Många vegokorvar brukar vara ganska mjuka så stek på ordentligt. Lägg undan.
Fräs lök och majs i samma panna som korven. Tillsätt eventuellt mer olivolja vid behov. Vänd ner kryddorna och socker och rör om i någon minut eller två. Vänd över fräset i en skål och blanda ner vitlök och limesaft.
Släng in baguetten i ugnen så den blir varm och frasig. Skär sedan upp den i fyra bitar och fyll med majonnäs, tomat, chimichurri, korv, avokado och lök- och majsfräs.
Comments