top of page
4.png
  • Instagram

CHORIPÁN & CHIMICHURRI

Choripán är en en schysst korv med bröd som äts i olika varianter i bland annat södra delarna av Sydamerika som Argentina, Chile och Uruguay. Namnet kommer från en kombination av orden chorizo och pán (bröd), vilket är själva basen. Sedan varierar tillbehören, men ofta är det den örtiga såsen chimichurri som är är en av stjärnorna. Här hittar ni min version. Eftersom jag tycker att vegokorvarna fortfarande är ganska mesiga, även om de kallar sig chorizo, så gör jag en lök- och majsfräs till med lite rökighet och hetta från rökt paprika.

CHORIPÁN

Portioner: 4 choripán (2-4 pers)

Salta allt efter smak


SERVERING

Korv, 8 st (t ex Anammas)

Avokado, 2 st, skivad

Surdegsbaguette, 1 st

Majonnäs (t ex Garants veganska)

Tomat, 1 stor, tärnad


LÖK- & MAJSFRÄS

Gullök, 1 1/2 st, skivad

Majs, 1 stor burk, silad

Paprikapulver, 1 tsk

Rökt paprika, 1 tsk (jag använder stark)

Svartpeppar, 1 tsk

Farinsocker, 1 msk

Vitlök, 1 klyfta, pressad

Lime, saften från 1/2 st


CHIMICHURRI

Torkad oregano, 2 msk

Persilja, 2 dl, finhackad

Hett vatten, 1/2 dl

Röd chili, 2 st, finhackad

Vitlök, 2-3 klyftor, pressad

Svartpeppar, 1 tsk

Olivolja, 1 1/3 dl

Rödvinsvinäger, 2 msk

Lime, saften från 1/2 st


GÖR SÅ HÄR

Värm ugnen till 200 C.


Blanda oregano med hett vatten och låt stå medan du hackar ingredienserna till chimichurrin. Blanda sedan alla ingredienser till chimichurrin förutom olivoljan i en skål och rör om ordentligt. Blanda ner olivoljan och ställ in skålen i kylen.


Stek korven i olivolja till de fått fin färg och en fast yta. Många vegokorvar brukar vara ganska mjuka så stek på ordentligt. Lägg undan.


Fräs lök och majs i samma panna som korven. Tillsätt eventuellt mer olivolja vid behov. Vänd ner kryddorna och socker och rör om i någon minut eller två. Vänd över fräset i en skål och blanda ner vitlök och limesaft.


Släng in baguetten i ugnen så den blir varm och frasig. Skär sedan upp den i fyra bitar och fyll med majonnäs, tomat, chimichurri, korv, avokado och lök- och majsfräs.
711 visningar0 kommentarer

Comentarios


bottom of page