När jag fixar tacos så brukar jag oftast bara köra med de färdiga tacokryddorna, färs och de klassiska grönsakerna till. Det är ju nostalgi till alla barndomskalas! Men vi kan ju också göra en lite mer vuxen variant ibland. Så här är en het, superenkel och snabb tacovariant med kikärtor som kokas i en krämig chipotlesås. Eftersom kikärtorna redan ligger i en krämig sås så behövs det inge mer sås till. Istället toppar vi med en fräsch och syrlig mangosalsa som passar perfekt för att bryta av hettan.
Sedan är ju marinerade majskolvar aldrig fel som tillbehör liksom. Majskolvarna passar också grymt vid sidan av choripán (recept här).
KIKÄRTSTACOS I KRÄMIG CHIPOTLESÅS MED MANGOSALSA & MARINERADE MAJSKOLVAR
Portioner: 6 stora burritos
Salta allt efter smak
KIKÄRTOR I CHIPOTLESÅS
Kikärtor, 4 pkt, sköljda
Vitlök, 4 klyftor
Paprika, 1 msk
Spiskummin, 1 msk
Timjan, 1/2 msk
Bockhornsklöver, 1/2 msk
Rökt paprika, 1/2 msk
Oregano, 1/2 msk
Muscovadosocker, 2 msk
Chipotlepasta, 1/2 dl (finns i tacohyllan)
Tomat, 2 st, hackade
Matgrädde, 2 1/2 dl
Spenat, 1 påse på typ 80 g (valfritt)
MANGOSALSA
Fryst mango, 450 g, tinad
Rödlök, 1 1/2 st, hackad
Koriander, 1 knippe, hackad
Lime, 2 st, saften
Jalapeño, 1 msk, hackad (kan skippas för mindre hetta)
Jalapeñolag, 1 msk (kan skippas för mindre hetta)
Vitlök, 1-2, pressad
Röd paprika, 2 st, hackad
Avokado, 2 st, tärnad
MAJSKOLVAR MED KORIANDERSMÖR
Majskolvar, 6 st
Smör, 1/2 dl (kan skippas om man vill ha en mer syrlig och fräsch marinad)
Lime, 2 st, saften
Koriander, 1 knippe, hackad
Spiskummin, 1 tsk
Paprika, 1 tsk
Vitlök, 2 klyftor, pressade
SERVERING
Tacobröd
GÖR SÅ HÄR
Kikärtor i chipotlesås. I en kastrull, hetta upp olja och fräs kikärtor och vitlök i någon minut tills aromatisk. Tillsätt kryddorna och rör om i några sekunder. Vänd sedan ner socker, chipotlepasta och tomat och tillaga i 5 minuter tills tomaterna brutits ned. Häll på matgrädden och puttra i 5-10 min tills röran fått en lagom tjocklek. När det är klart kan du blanda ner spenaten. Den ger ju ingen smak egentligen, mest bara smidigt att gömma i massa grönt tycker jag.
Mangosalsa. Medan kikärtorna puttrar kan du blanda ihop alla ingredienser till mangosalsan.
Majskolvar. Stek majskolvarna till gyllene. Blanda resten av ingredienserna till ett koriandersmör. Bre det på majsen vid servering.
Comentarios