top of page
4.png
  • Instagram

GREK-ISH SALLAD (VEGANSK GREKISK SALLAD)

Ärligt. Vi får sluta underskatta sallader. Den här är helt fantastiskt smakrik! Örtig, fräsch, syrlig och mättande med tillägg av stekta, kryddade kikärtor. Och helt ärligt, jag saknar inte fetaosten. Huuur?? Jo, jag gör en krämig, fet och örtig pinjenötsdressing som ger rätten den där perfekta sältan och syran. Till salladen serveras grekisk citronpotatis, bara för att. Yalla, vi börjar!

GREK-ISH SALLAD

Portioner: 4

Salta allt efter smak


Gurka, 1 st, skalad och tärnad Turkisk röd paprika, 2 st, skivad Grön paprika, 1 st, skivad Babyplommontomat, 400 g, delad Rödlök, 1 liten, skivad Kalamataoliver, urkärnade, ca 250 g avrunnen vikt (1 stor burk)


KRISPIGA KIKÄRTOR

Kikärtor, 2 pkt Olivolja Paprikapulver Timjan Oregano Chili


CITRONROSTAD POTATIS

Potatis, 8 medelstora, delade i klyftor

Vitlök, 6 st, hela och skalade

Olivolja, 1/2 dl

Citron, 1 st, saft och rivet skal

Oregano

Svartpeppar

PINJENÖTSDRESSING

Pinjenötter, 70 g (mandlar funkar också bra) Saften från 1 citron Tahini, 1 msk Olivolja, 1 msk Oregano, 1 msk Vitlök, 1/2 st, pressad Salt, 2/3 tsk En skvätt vatten


SERVERING

Eventuellt något gott, vitt bröd


GÖR SÅ HÄR

Potatis. Lägg potatisklyftorna och de hela vitlöksklyftorna i en stor ugnsform. Blanda ihop resten av ingredienserna i en skål till en marinad. Häll marinaden över potatisen och vitlöken. Rör om så att allt täcks och tillaga i ugn i ca 40-60 min på 225 C. Jag vet, det är ett långt spann men har upptäckt att det är ganska olika beroende på potatisen och ugnen. Potatisen ska helt enkelt ha fått lite färg och mjuknat. Vitlöken blir söta och supergoda att äta med bröd!

Kikärtor. Stek kikärtorna på medelhög värme i 10-15 min med olivolja och kryddor. Krydda efter smak. Kikärtorna kan poppa till ibland och skvätta het olja, så lägg på ett lock på sned. Du kan alternativt tillaga kikärtorna i ugn samtidigt som potatisen, ca 30 min tills de blivit matigare och mer kompakta i konsistensen. Pinjenötsdressing. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills gyllene. Det kan gå fort och bränns lätt, så var uppmärksam! Vänd sedan ner dem med resten av ingredienserna till dressingen i en mixer och mixa tills slät. Lägg till någon skvätt vatten om den är för tjock. Jag brukar också ibland mortla pinjenötterna och blanda med resten av ingredienserna i en skål. Då blir den inte lika slät men oljan från pinjenötterna kommer fram mer och den gryniga konsistensen påminner lite om den smuliga fetaosten.

Sallad. Blanda alla ingredienser till salladen i en skål. Servera salladen med kikärtor, pinjenötsdressing och citronrostad potatis.


1 176 visningar
bottom of page