GREK-ISH SALLAD

Ärligt. Vi får sluta underskatta sallader. Den här är helt fantastisk! Örtig, fräsch syrlig och mättande med tillägg av stekta, kryddade kikärtor. Och helt ärligt, jag saknar inte fetaosten. Huuur?? Jo, jag gör en krämig, fet och örtig pinjenötsdressing som ger rätten den där perfekta sältan och syran. Till salladen serveras grekisk citronpotatis, bara för att. Yalla, vi börjar!


GREK-ISH SALLAD

Portioner: 4

Salta allt efter smak


Gurka, 1 st, skalad och tärnad Turkisk röd paprika, 2 st, skivad Grön paprika, 1 st, skivad Babyplommontomat, 400 g, delad Rödlök, 1 liten, skivad Kalamataoliver, urkärnade, 500 g (1 stor burk)


KRISPIGA KIKÄRTOR

Kikärtor, 2 pkt Olivolja Paprikapulver Timjan Oregano Chili


CITRONROSTAD POTATIS

Potatis, 8 medelstora, delade stora klyftor

Olivolja, 1/2 dl

Citron, 1 st, saft och rivet skal

Vitlök, 6 st, hela

Oregano

Svartpeppar

DRESSING

Pinjenötter, 70 g (mandlar funkar också bra) Saften från 1 citron Tahini, 1 msk Olivolja, 1 msk Oregano, 1 msk Vitlök, 1/2 st, pressad Salt, 2/3 tsk En skvätt vatten


GÖR SÅ HÄR

Lägg potatisklyftorna i en stor ugnsform och vänd ner resten av ingredienserna. Rör om och tillaga i ugn i ca 40-50 min på 200 C.

Stek kikärtorna på medelhög värme i 10-15 min med olivolja och kryddor. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills gyllene. Det går fort och bränns lätt, så var uppmärksam! Vänd sedan ner dem med resten av ingredienserna i en mixer och mixa tills slät. Lägg till någon skvätt vatten om den är för tjock. Blanda alla ingredienser till salladen i en skål. Servera sallad med krispiga kikärtor, pinjenötsdressing och citronrostad potatis.


#grekisk #sallad #vegansk

188 visningar
Logga 10 Veckor Vegan Transparent.png