top of page
4.png
  • Instagram

VEGANSKA, FLUFFIGA AMERIKANSKA PANNKAKOR

Fluffiga pannkakor toppade med lönnsirap är alltid en vinnarfrulle. Amerikanska pannkakor görs ofta fluffiga genom att äggvitan vispas upp ordentligt som en maräng och viks in i smeten. Vi kör däremot utan ägg och de blir riktigt fluffiga och goda. Arabiska pannkakor som atayef asafiri, ghrayef eller baghrir är redan traditionellt veganska då smeten görs utan ägg och på vatten istället för mjölk. Förutom vetemjöl tillsätter de även lite mannagryn som ger dem en lätt och fluffig konsistens.


För att pannkakorna ska bli fluffiga används mycket bakpulver och även jäst i de arabiska versionerna. De får då sitt karaktäristiska utseende med 'tusen hål' på ena sidan av bubblorna som bildas. Vi kör på samma metod för de här pannkakorna. Jag använder däremot bara bakpulver då vi alltid har det hemma- och till skillnad från de arabiska så kommer vi att vända på pannkakorna innan ovansidan får sina tusen bubblor. Då stänger vi istället in bubblorna i pannkakan och de blir fluffiga inuti.


Pannkakorna kan göras som de är eller fyllas med t ex blåbär eller banan. Då blir de också saftiga och goda i mitten! Servera med dina favorit-tillbehör! Jag kör alltid på lönnsirap, banan och bär.


Testa också de här kanelbullepannkakorna för en extralyxig söndagsbrunch.


AMERIKANSKA PANNKAKOR

Portioner: 12 pannkakor


PANNKAKSSMET

Vetemjöl, 4 dl

Mannagryn, 1 dl

Socker, 2 - 3 msk (jag gillar mer söta pannkakor)

Bakpulver, 1 1/2 msk

Vaniljsocker, 1 tsk

Salt, 1/2 - 1 tsk

Vatten, 3 1/2 dl (eventuellt 1/2 dl till om för tjock, provstek!)

Olja till stekning

Smör till att pensla


FYLLNING

T ex frysta blåbär, banan eller hackad choklad


SERVERING

Lönnsirap (eller annan sötning som brunsocker eller sirap)

Banan

Bär


GÖR SÅ HÄR

Smet. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa ner vattnet till en slät och tjock smet. Vill du fylla pannkakorna så kan du vända ner valfri fyllning i smeten.


Stek. Pensla pannan med olja och klicka ut ca 2-3 msk smet per pannkaka. Vänd på dem så snart undersidan fått fin färg och innan översidan får för mycket bubblor. Vi vill stänga in bubblorna i pannkakan så de blir fluffiga. När du vänder på den så kommer du se pannkakan växa lite allteftersom att luftbubblorna formas. Stek tills gyllene på båda sidor. Pensla pannkakorna med smör direkt efter stekning och täck de färdigstekta pannkakorna med en kökshandduk så de hålls mjuka.


Servera pannkakorna med lönnsirap, smör och eventuellt banan och bär.


2 625 visningar

Comments


bottom of page