VEGANSKA, FLUFFIGA AMERIKANSKA PANNKAKOR

Fluffiga pannkakor toppade med lönnsirap är alltid en vinnarfrulle. Amerikanska pannkakor görs ofta fluffiga genom att äggvitan vispas upp ordentligt som en maräng och viks in i smeten. Vi kör däremot utan ägg och de blir riktigt fluffiga och goda. Arabiska pannkakor som atayef asafiri, ghrayef eller baghrir är redan traditionellt veganska då smeten görs utan ägg och på vatten istället för mjölk. Förutom vetemjöl tillsätter de även lite mannagryn som ger dem en lätt och fluffig konsistens.


För att pannkakorna ska bli fluffiga används mycket bakpulver och även jäst i de arabiska versionerna. De får då sitt karaktäristiska utseende med 'tusen hål' på ena sidan av bubblorna som bildas. Vi kör på samma metod för de här pannkakorna. Jag använder däremot bara bakpulver då vi alltid har det hemma- och till skillnad från de arabiska så kommer vi att vända på pannkakorna innan ovansidan får sina tusen bubblor. Då stänger vi istället in bubblorna i pannkakan och de blir fluffiga inuti.


Pannkakorna kan göras som de är eller fyllas med t ex blåbär eller banan. Då blir de också saftiga och goda i mitten! Servera med dina favorit-tillbehör! Jag kör alltid på lönnsirap, banan och bär.


Testa också de här kanelbullepannkakorna för en extralyxig söndagsbrunch.


AMERIKANSKA PANNKAKOR

Portioner: 12 pannkakor