Mina absoluta favoritpiroger från Colombia som jag fyller med en fantastiskt smakrik röra av linser, potatis och massor av kryddor. Pirogerna serveras med en het salsa som kallas ají valluno. Smakrik måltid!
Till degen används det särskilda majsmjölet Harina PAN som är det traditionella mjölet och kan även användas till att göra det frasiga majsbrödet arepas. Det går inte att byta ut mot något annat majsmjöl.
När jag är sugen på empanadasen men inte orkar med hela processen så gör jag fickor av tortillabröd som jag fyller, stänger ihop och friterar. Supergott det också och mycket snabbare!
Colombianska empanadas (vegansk)
Portioner: 16 st empanadas
GRÖNA LINSER
Gröna linser, 2 dl (torkade) Lagerblad, 2 st Svartpeppar Salt Vatten, 5 dl
KRYDDBAS
Gul lök, 2 st Röd paprika, 1 st Grön paprika, 1 st Vitlök, 6 st Koriander, 1 knippe Tomat, 4 st Spiskummin, 3 tsk Oregano, 2 tsk Korianderpulver, 1 tsk Timjan, 1 tsk Gurkmeja, 1/2 tsk Tomatpuré, 1 msk Lime, rivet skal från 1 st Potatis, 400 g, kokt och skalad Vatten, 1 dl
DEG
Gult majsmjöl av märket Harina PAN, 9 1/3 dl (Det är det traditionella majsmjölet som används och kan inte bytas ut mot annat majsmjöl. Finns i välsorterade livsmedelsbutiker) Grönsaksbuljong på varmt vatten, 12 dl Lite salt Olja, 2 msk
AJÍ (HET KORIANDERSALSA)
Koriander, en stor knippe Tomat, 1 st Vårlök, 2 st Chili, 1-3 st Lime, saften från 1-2 st Vinäger, 1/2 msk Olja, 1 msk Iskallt vatten, 1/2 dl
GÖR SÅ HÄR
Linser. Vänd ner allt till linserna i en kastrull. Koka upp och låt linserna koka på medelvärme tills de sugit åt sig allt vatten. Ställ åt sidan och förbered kryddbasen.
Fyllning. Finhacka lök, paprika, vitlök och koriander. Det kan också göras i en matberedare. Hetta upp rikligt med olja i en panna och fräs det finhackade tills det mjuknat. Finhacka tomaten och vänd ner det tillsammans med kryddorna, tomatpure och limeskal i pannan. Stek i några minuter tills tomaten mjuknat helt och du fått en smakrik kryddbas. Salta efter smak. Vänd nu ner de gröna linserna med 1 dl vatten och koka upp. Puttra i några minuter till.
Vänd ner den kokta, skalade potatisen i en stor skål och mosa den. Vänd ner fyllningen i skålen och rör om med potatisen. Det ska bli en smakrik, saftig röra som är tillräckligt fast för att fylla empanadasen utan att den rinner ut. Låt fyllningen svalna innan den används.
Deg. Häll upp den varma grönsaksbuljongen och oljan i en skål. Vänd i lite majsmjöl i taget under omrörning tills allt använts. Knåda lite så den blir jämn, täck med en duk och ställ åt sidan att vila i minst 30 min så mjölet suger år sig vätskan ordentligt.
Ají. Blanda alla ingredienser i en skål och smaka av. Den ska vara vara syrlig, het och smakrik. Ställ in i kylen.
Forma och fritera. Dela upp degen i 16 bitar och rulla till bollar. Degen formas som enklast mellan två plastpåsar. Jag brukar klippa upp fryspåsar eller använda plastfolie. Ta en boll och lägg mellan två plastark och platta ut till en cirkel, blir den ca 16 cm i diameter får den lagom tunn. Ta bort den översta plastpåsen och fyll degen med 2 - 2 1/2 msk fyllning i mitten. Med hjälp av den undre plastpåsen, vik ihop degen på hälften, till en fullmåne. Tryck ihop kanterna försiktigt och skär bort överbliven deg.
Hetta upp olja i en djup panna eller kastrull. Det är mindre risk att empanadsen spricker om oljan täcker hela empanadan. Fritera tills gyllene och frasig. Lägg över på en tallrik med kökspapper och låt svalna lite. Empanadas äts med ají genom att toppa den med en liten sked ají för varje tugga.
Comments