Sjukt goda och snabba tacos fyllda med en fantastiskt smakrik röra på kikärtor som doftar berbere och kardemumma. Till det serverar jag en fräsch mangosalsa. Jag har tidigare gjort en annan variant på rätten fast med smak av chipotle istället för berbere som är minst lika god, kikärtstacos i krämig chipotlesås.
Den här rätten kan också serveras med ris istället för i tacos! En perfekt festlig vardagsrätt.
BERBEREKRYDDADE KIKÄRTSTACOS & MANGOSALSA
Portioner: 10 små tacos (3-4 portioner)
Salta efter smak
BERBEREKRYDDADE KIKÄRTOR
Olivolja, 3/4 dl
Vitlök, 8 klyftor, finhackade
Tomatpuré, 1 dl
Berbere, 2 msk (Jag använder Santa Marias. Alla berberekryddor smakar lite olika beroende på hur dem blandar den. Santa Marias är ganska mild i smaken så tillsätt även chilipulver efter smak om du vill ha mer hetta)
Rökt paprika, 2 tsk
Svartpeppar, 1 tsk
Kardemumma, 1/2 tsk
Kanel, en nypa
Ljust muscovadosocker, 1 1/2 msk (eller annan valfri sötningen, men jag använder muscovadosocker i en del av mina recept så det är bra att ha i skafferiet :D)
Kikärtor, 3 pkt
Vatten, 4 dl
Färsk spenat, ca 200 g
MANGOSALSA
SERVERING
10 små tortillabröd
Lime
GÖR SÅ HÄR
Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Fräs vitlök och tomatpuré i oljan i ca 5 min under omrörning tills tomatpurén blivit mörkare. Vänd ner kryddorna och sockret och rör runt i några sekunder. Tillsätt sedan kikärtorna och vatten. Koka upp och puttra på medelhög värme i ca 20 min eller tills såsen blivit lagom tjock. Rör ner spenaten på slutet och låt den vissna.
Servera i tacobröd med mangosalsa. Tips! Jag brukar steka tortillabröden i en torr stekpanna på hög värme. Några sekunder på varje sida räcker, då puffar de upp och får en godare smak!
Comentarios