top of page
4.png
  • Instagram

BAKLAVAPANNKAKOR FYLLD MED MELLANÖSTERNS NUTELLA (ATAYEF ASAFIRI / ARABISKA PANNKAKOR)

Atayef asafiri är små pannkaksknyten som äts i Mellanöstern- främst i samband med Ramadan. Då finns de att köpa överallt och vi köpte alltid på oss ett berg atayef i Damaskus varje sommar när jag var där och tryckte sedan i oss dem hemma hos farmor tills vi nästan sprack.


Jag kallar dem för baklavapannkakor för de, likt baklava, traditionellt fylls med en söt valnötsröra, doppas i pistagenötter och toppas med en rosensirap. Pannkakorna är förresten helt veganska enligt det traditionella receptet och blir fluffiga av jäst, bakpulver och mannagryn. Det är härifrån jag fått inspirationen till mina fluffiga amerikanska pannkakor.


Självklart kan du fylla pannkakorna med din favoritfyllning, t.ex. grädde och bär eller banan och jordnötssmör toppade med hackade jordnötter. Den här gången gjorde jag däremot atayef asafiri med min version av valnötsfyllningen, nämligen med tahini och dadelsirap. Det är guld-duon som är Mellanösterns version av Nutella. Som en snabb dessert efter en stor brunch brukar man i Libanon hälla upp tahini i en liten skål, ringla på dadelsirap och doppa varmt libabröd i.


Du kan också skippa att göra pannkakorna till knyten och helt enkelt servera som dem är - och doppa i Mellanösterns Nutella! (se bild nedan)

BAKLAVAPANNKAKOR FYLLD MED MELLANÖSTERNS NUTELLA (ATAYEF ASAFIRI)

Portioner: ca 30 små pannkaksknyten


PANNKAKSSMET

Vetemjöl, 1 1/2 dl

Mannagryn, 1 1/2 dl

Bakpulver, 1 tsk

Torrjäst, 1 tsk

Socker, 3 msk

Ljummet vatten, 4 1/2 dl (så att jästen aktiveras)

Salt, 1/2 tsk


VALNÖTSFYLLNING

Det går faktiskt också att skippa valnötterna och bara fylla med själva krämen på tahini och dadelsirap, ifall ni t.ex. ska bjuda valnötsallergiker. Dubbla då tahinin och dadelsirapen.

Valnötter, 250 g

Tahini, 3 dl

Dadelsirap, 1 1/4 dl


GARNERING

Skalad pistage, ca 80 g

Ljus sirap eller lönnsirap


ÖVRIGT

En ren kökshandduk


GÖR SÅ HÄR

Pannkakssmet. Blanda alla torra ingredienser till pannkakssmeten i en skål och vispa sedan gradvis ner det ljumma vattnet till en slät smet. Lägg på en kökshandduk och låt den jäsa i ca 1 timme. Det ska bildas skum/bubblor på ytan av smeten, då vet du att den jäst och är redo att stekas.


Förbered stekning. Hetta upp en stekpanna till medelhög värme. Jag brukar steka utan olja eller bara torka av stekpannan med inoljat kökspapper mellan omgångarna. Förbered en ren kökshandduk att slå in de färdigstekta pannkakorna i. Det är för att de ska mjukna och inte torka ut medan de svalnar.


Testpannkaka. Jag rekommenderar att börja med att steka en testpannkaka. Om det inte blir tillräckligt med bubblor i testpannkakan eller om bubblorna blir större än på pannkakorna i bilden nedan, så har smeten förmodligen tjocknat för mycket. Tillsätt då lite mer vatten i smeten och prova igen. Blir det fortfarande inte så mycket hål så får du låta smeten jäsa mer eller tillsätta 1/2 tsk mer bakpulver.


Stek pannkakor. Stek 1 1/2 msk smet per pannkaka. Pannkakan ska bara stekas på ena sidan tills den fått ett gyllene undersida och ovansidan fått många små hål som i bilden nedan. Så fort ovansidan torkat och det inte är någon glansig, rå smet kvar, då är pannkakan klar. Lägg den på ena sidan av kökshandduken och vik över den så pannkakorna täcks helt. Fortsätt sedan med resten av smeten. Håll de färdigstekta pannkakorna inpackade i kökshandduken under tiden.


Fyllning. Mixa pistagenötterna i en matberedare tills smulig och lägg över i en liten skål. Mixa valnötter i en matberedare tills hackade. I en skål, blanda tahini och dadelsirap till en smet och blanda sedan ner valnötterna till en röra.


Fyll pannkakorna. När pannkakorna svalnar, kläm ihop dem till små fickor som i bilden nedan. Börja med att klämma ihop dem i mitten och nyp sedan ihop kanterna på halva pannkakan så det bildas en liten ficka. Fyll dem med valnötsröran och tryck sedan pannkakan i pistagenötterna så de fastnar på valnötsröran.


Lägg upp baklavapannkakorna fint på ett fat och ringla på sirap vid servering.


Comentários


bottom of page