Huevos ahogados (spanska: drunknade ägg) är perfekt till brunch där traditionellt ägg får puttra och pocheras i en god salsa och serveras med bröd.
Den här superenkla rätten kan man säga är den mexikanska varianten på shakshuka. Jag älskar ju chipotle och rökiga smaker så det är dem smakerna det får bli i min variant. Jag kör silkestofu istället för pocherade ägg, det är krämigt och suger åt sig smaken från salsan.
VEGANSK HUEVOS AHOGADOS
Portioner: 4-6
Salta efter smak
Gul lök, 1 st, finhackad
Vitlök, 3-4 klyftor, tunt skivade
Krossade tomater, 2 pkt
Chipotlepasta, 3 msk (eller efter smak beroende på hur mycket hetta du gillar)
Paprikapulver, 2 msk
Spiskummin, 1/2 msk
Timjan, 1/2 msk
Oregano, 1/2 msk
Rökt paprika, 1/2 msk
Anchochilipulver, 1/2 msk (valfritt)
Korianderpulver, 1 tsk
Vatten, 2 dl
Silkestofu, 600 g, (alternativt kan du ha i bönor istället)
GARNERING
Koriander
Lime
Avokado
Vårlök
SERVERING
Vitt bröd eller tortillabröd att doppa med
Tips! Om du orkar, stek gärna tortillabröden på hög värme i några sekunder i en torr panna, då puffar de upp lite grann och får en godare smak
GÖR SÅ HÄR
Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök tills mjuk. Vänd ner krossade tomater, chipotlepasta, kryddor och vatten. Puttra i 10 min. Du kan här mixa såsen slät med en stavmixer om du känner för det. Vänd sedan ner silkestofun. Rör runt med sleven och bryt den i mindre bitar. Puttra i 5 min till. Klart!
Garnera med koriander, lime, avokado och vårlök. Käka med ditt favoritbröd till!
Commentaires