VEGANSK TEPSI KEBAB
- Selina Hami
- 27 jan. 2021
- 2 min läsning
Uppdaterat: för 8 minuter sedan
En saftig och smakrik kebab som trycks ut i en stor ugnsform och tillagas med en rökig tomatsås. Supergott att äta bara med libabröd men servera gärna potatis och någon sallad till.


TEPSI KEBAB
Portioner: 6-8
Salta allt efter smak
KEBAB
Formbar färs, 850 g, tinad
Gullök, 1 stor, finhackad
Vitlök, 8 klyftor, pressade
Persilja, 3 dl, finhackad
Tomatpuré, 2/3 dl
Paprikapulver, 1 1/2 msk
Rökt paprika, 1 1/2msk
Korianderpulver, 1 msk
Svartpeppar, 2 tsk
Spiskummin, 2 tsk
Kanel, 2/3 tsk
Olivolja
GARNERING
Grön (gärna turkisk) paprika, 1 st, skivad ( eller om du vill ha lite starkt: 4 gröna chili delade i två på längden
Röd spetspaprika, 1 st, skivad
Tomater, 2 st, skuren i tjocka klyftor
Gullök, 1-2 st, skuren i tjocka klyftor
TOMATSÅS
Tomatpuré, 1 dl
Rökt paprika, 1 1/2 tsk
Vitlök, 5 klyftor, pressade
Vatten, 5 dl
SERVERING
Libabröd, vermicelliris (traditionellt Libanesiskt ris) eller ugnsbakad potatis
Lite citron att pressa på vid servering
Persilja
Grönsaksfat (typ turkisk paprika och vårlök)
GÖR SÅ HÄR
Kebab. Blanda alla ingredienserna till kebaben i en skål. Knåda ordentligt så att allt blandas väl. Täck en plåt eller två stora ugnsformar (á ca 30 cm) med olivolja i botten. Tryck sedan ut kebaben på plåtsen så den blir ca 1 cm tjock. Ringla massor med olivolja på kebaben så att hela ytan täcks ordentligt. Vi vill inte ha en torr tepsi kebab.
Skjutsa in i ugnen och tillaga i 30 min på 225 C.
Tomatsås. Preppa under tiden grönsakerna till garneringen och blanda ihop alla ingredienser till tomatsåsen i en skål. När kebaben är klar, lägg på grönsakerna, häll på tomatsåsen och ringla på mer olivolja. Tillaga i 30-40 min till tills grönsakerna mjuknat.
Toppa tepsi kebaben med persilja och lite citronsaft. Servera med libabröd, potatis och grönsaker.

ความคิดเห็น