top of page
4.png
  • Instagram

VEGANSK, SAFFRANSDOFTANDE SHAKSHUKA MED KIKÄRTSOMELETT

Efter att ha experimenterat med olika versioner av vegansk shakshuka är jag äntligen nöjd! Jag ville ha en smakrik tomat- och paprikasås, men framförallt ett smak- och proteinrikt alternativ till det pocherade ägget.


Jag har tidigare gjort omeletter på en smet av kikärtsmjöl och silkestofu som jag tycker får en riktigt fin konsistens och matig smak. Istället för att pochera något i såsen, steker jag små omeletter som sedan får puttra med i såsen i några minuter och suga åt sig smakerna. Jag smaksätter omeletterna med lite saffran som jag tycker passar fint med den heta shakshukan.


Ibland toppas shakshuka med fetaost så jag kände att det behövdes en 'finish' på min version med. Jag gör en tahinisås med apelsinsaft som passar perfekt till den heta shakshukan och saffransomeletterna. Den ger också en fin krämig touch istället för äggulan och fetaosten.


Istället för kikärtsomeletter kan du också servera shakshuka med kikärtor eller varför inte som en hummus bowl med friterad aubergine!


VEGANSK SHAKSHUKA MED KIKÄRTSOMELETT

Portioner: 2 (eller jag kan egentligen äta en hel panna själv då)


SHAKSHUKA

Gullök, 1 st, skivad

Röd paprika, 2 st, skivad

Vitlök, 6 klyftor, skivad

Paprikapulver, 1 msk

Spiskummin, 1 msk

Rökt paprika, 2 tsk

Svartpeppar, 1/2 tsk

Saffran, 1/3 pkt (valfritt)

Harissa, 1 1/2 msk (eller smaka av så det blir lagom hett) (harissa på tub finns att hitta i den orientaliska hyllan)

Hela körsbärstomater på burk, 1 burk

Olivolja


KIKÄRTSOMELETTER, 4 st

Silkestofu, 3/4 dl

Kikärtsmjöl, 3/4 dl

Saffran, 1/3 pkt (valfritt, kan uteslutas eller bytas ut mot 1/2 tsk rökt paprika)

Harissa, 1/2 tsk

Vitlök, 1 liten klyfta, pressad

Bakpulver, 1/3 tsk

Salt, 1/3 tsk

Vatten, 1/2 dl


TAHINISÅS

Tahini, 2/3 dl

Vitlök, 1/2 klyfta, pressad

Citronsaft, 1/3 dl

Apelsinsaft, 1/3 dl

Kallt vatten, 2/3 dl


SERVERING

Koriander (eller persilja)

Oliver

Libabröd/baguette/pitabröd (värm brödet i ugnen)


GÖR SÅ HÄR

Mixa alla ingredienser till kikärtsomeletten i en mixer till en slät smet.


Shakshuka. Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna (gärna gjutjärn för en snygg servering). Bryn lök och röd paprika tills de fått färg och mjuknat. Sänk till medelhög värme och tillsätt vitlök och kryddor. Tillaga under omrörning i någon minut. Vänd ner harissa, burktomater och 1 dl vatten och puttra i 10 min utan lock tills såsen reducerats och fått mörkare färg.


Kikärtsomeletter. Medan såsen puttrar kan vi steka omeletterna. Hetta upp en non-stick stekpanna med olivolja (de här omeletterna blir goda om de får stekas i ganska mycket olja). Klicka i smeten till fyra små omeletter och stek på båda sidor tills gyllene.


Nu har shakshukan fått reducera. Blanda ner 3/4 dl vatten till och lägg i kikärtsomeletterna i shakshukan. Låt puttra i 5 min till medan du fixar tahinisåsen.


Tahinisås. Blanda alla ingredienser till tahinisåsen utom vattnet. Häll sedan på lite vatten i taget under omrörning tills du får en krämig sås.


Servera shakshukan med bröd och toppa med tahinisås, oliver och färska örter.


1 804 visningar
bottom of page