VEGANSK RIZ BIL HALIB (ARABISK RIS A LA MALTA)

Riz bil Halib ('ris i mjölk' på arabiska) är arabiska versionen av ris a la malta som farmor alltid gjorde till min och mina kusiners kalas. Jag och min kusin Hamada brukade sno några ur kylskåpet och äta i hemlis på balkongen medan våra fastrar var upptagna med att skvallra i vardagsrummet. Här är en bild på nöjda mini-me i Beirut med riz bil halib.

Blomvatten

Det som gör den här versionen speciell är att araberna såklart smaksätter med blomvatten. Jag har äkta apelsinblomsvatten från Libanon hemma som smakar magiskt, men i Sverige är det lättast att få tag på äkta rosenblomsvatten i hälsokostbutiker- som är lika gott i. Jag har också blivit tipsad av min italienska vän att apelsinblomsvatten också finns att hitta i italienska livs då de också använder det i en del av sina goda bakverk. Tänk på att blomvattnet man oftast hittar i livsmedelsbutiken i utländska hyllan som kostar typ 30 kr inte är äkta blomvatten. Den ger en mer parfymliknande smak och innehåller mest aromer. Så jag föredrar att köpa äkta blomvatten som också är gott att använda i lemonader och andra desserter för att ge lite extra magi!RIZ BIL HALIB

Portioner: 4 skålar