top of page
4.png
  • Instagram

VEGANSK KONDENSERAD MJÖLK PÅ 20 MIN

  • Skribentens bild: Selina Hami
    Selina Hami
  • 25 apr. 2022
  • 1 min läsning

Uppdaterat: 28 apr. 2022

Äntligen har jag tagit fram ett recept på vegansk kondenserad mjölk som inte smakar kokos. Den är len, fyllig, har fin mjölkig färg och är lagom söt i min smak.


Jag kommer experimentera med det massor framöver! Kondenserad mjölk används till massor av desserter i bland annat Latinamerika och Östasien. Här är några saker jag vill testa:

  • Brigadeiro- brasilianska chokladtryfflar

  • Tres leches - latinamerikansk tårta toppad med massa kondenserad mjölk

  • Vietnamesiskt kaffe

  • Knafeh med kondenserad mjölk istället för ost (arabisk dessert)

  • Atayef med kondenserad mjölk istället för ashta (arabiska pannkaksknyten)


VEGANSK KONDENSERAD MJÖLK

Oatly vispgrädde, 5 dl (ovispad) (har inte testat något annat märke)

Strösocker, 1 1/2 dl


GÖR SÅ HÄR

Häll upp vispgrädde och socker i en liten kastrull. Koka upp under omrörning. Sänk sedan till medel/medellåg värme och småkoka i 15-20 min. Håll koll och rör om då och då.


Häll upp den i en skål och kyla ner i minst 1 timme men gärna över natt. Den har bäst konsistens som nedkyld.


Tips! Koktiden beror så klart på hur stor kastrull du kokar i och exakt temperatur. När jag kokar i 15 min får jag en lite mer rinnig och ljus variant. Efter 20 min blir den identisk i konsistensen till kondenserad mjölk. Det gäller när den är nedkyld så den kommer vara ganska rinnig som nykokt. Vilken konsistens du ska ha beror på preferens men också vad mjölken ska användas till sedan.

2 則留言


Millie Arvidsson
Millie Arvidsson
5月14日

Om man kokar den en längre tid blir den till dulce de leche då som med vanlig kondenserad mjölk?

按讚

Gabrielle Saller
Gabrielle Saller
2024年5月30日

Hur mycket kondenserad mjölk blir det efter kokning? På ett ungefär såklart. 😅

按讚
bottom of page