top of page
4.png
  • Instagram

VEGANSK CAUSA (PERUANSK, GLUTENFRI SMÖRGÅSTÅRTA)

Causa är en typisk rätt i Peru där potatismos smaksatt med lime och chili varvas med en krämig fyllning på oftast tonfisk eller kyckling. Chilin som används till potatisen är en gul chili med en unik smak som heter ají amarillo. Däremot är den väldigt svår att få tag på så till vardags använder jag harissa, men du kan använda din favoritchili.



CAUSA

Portioner: 8

Salta allt efter smak


POTATISMOS

Mjölig potatis, 2 kg, skalad

Aji amarillo, 3 st (eller 1-4 msk harissapasta efter smak)

Saften från 1 lime

Smör, 4 msk

Svartpeppar


FYLLNING

Vegokyckling, 320 g (t ex Hälsans kök)

Gröna ärtor, majs och paprika, 1 påse fryst (600 g)

Gröna paprikafyllda oliver, 2 dl, tunt skivade (alternativt svarta oliver av bra kvalitet som kalamata)

Rödlök, 1/2 st, finhackad

Vitlök, 1-2 klyftor, pressad

Majonnäs, 1 dl

Svartpeppar

Avokado, 4 st, skivad


DEKORATION

Dekorera smörgåstårtan med exempelvis avokado, koriander, oliver, röd paprika, harissapasta


SERVERING

En enkel och fräsch sallad, brukar köra på rödlök, tomat, koriander och mycket lime


GÖR SÅ HÄR

Potatismos. Koka potatisen. Om du använder ají amarillo, kärna ur dem och mixa i matberedare till en slät chilipasta. I en skål, mosa potatisen och tillsätt chilipasta, limesaft, smör och svartpeppar. Jag brukar vispa med elvisp för att mixa allt ordentligt med gör det du tycker är smidigast. Smaka av. Den ska smaka lite syrligt och ha sting.


Fyllning. Stek vegokycklingen i olja tills gyllene. Lägg över på en skärbräda och finhacka bitarna vänd sedan ner allt i en skål. Stek den frysta grönsaksblandningen med ärtor, majs och paprika. Salta och peppra och vänd sedan i skålen med vegokycklingen. Blanda i oliver, rödlök, vitlök, majonnäs och svartpeppar. Rör om och smaka av.


Bygg causa. För en fin presentation, använd en tårtform med avtagbara kanter eller en genomskinlig ugnsform. Olja in formen. Tryck ut lite med än halva potatismosen i botten. Lägg sedan avokadoskivorna i ett lager. Sprid sedan på k*ycklingfyllningen och avsluta med sista lagret potatis. För att smidigt trycka ut potatisen brukar jag rulla en bit till en boll och platta till den mellan händerna. Sedan lägger jag den på fyllningen, så lappar jag ihop toppen tills allt är täckt med potatis. Tryck ut den fint så det blir ett jämnt lager. Dekorera sedan causan med t ex koriander, oliver, röd paprika och avokado.


Servera. Causan serveras rumsvarm eller kall. Låt den gärna stå ett tag innan servering så allt får 'stå ihop sig', då blir det lättare att skära upp finare bitar. Servera med en fräsch sallad.



1 127 visningar
bottom of page