top of page
4.png
  • Instagram

VEGANSK BÖREK MED KRÄMIG SPENAT- & MANDELFYLLNING

  • Skribentens bild: Selina Hami
    Selina Hami
  • 25 apr. 2022
  • 2 min läsning

Uppdaterat: 20 juni

Gjorde det här två dagar i rad till middag hemma för det blev så poppis. Det är min veganska version av spenat med fetaost eller ricotta där jag istället gör en härlig kräm av mandlar, tahini och citron. Det är i grunden samma fyllning som den här enkla quesadillan.


Fyllningen är supergod, mild och krämig som den är, men ska prova att också köra med lök och färska örter!


ree

ree

ree

SELINAS VEGANSKA BÖREK MED SPENAT


PORTIONER: 2 st börek (1 börek räcker för 4 personer)


FYLLNING

Purjolök, 2 st

Fryst, hel babyspenat, 800-900 g (innehåller olika mängd beroende på märke så brukar ta hela påsen oavsett)

Färsk grönkål, 200 g, finhackad (skär bort den tjocka stjälken. Hittar jag fryst, hackad grönkål så tar jag det-men dubblar då mängden till 400 g).

Mandelmjöl, 4 dl

Tahini, 2 dl

Citronsaft, 2 1/2 dl (ca 4 citroner)

Vatten, 1 dl

Salt, 4 tsk (låter som mycket och kommer smaka salt i början men det jämnar ut sig vid tillagningen)


BÖREK

Ca 22-24 ark filodeg, tinade (1 pkt)

Fraiche, 4 dl (t ex planti cooking fraiche naturell)

Olivolja, 2 dl

Svartpeppar

Rostade sesamfrön


GÖR SÅ HÄR

Fyllning, purjolök: Hacka och stek purjolök i olivolja tills mjuk. Ställ åt sidan.


Fyllning, sås: I en bunke, blanda ihop mandelmjöl med tahini och citron. Häll sedan i vatten och saltet och rör om till en krämig, ljus röra. Det kommer att smaka väldigt salt och är helt rätt. När det blandas med bladen och tillagas i ugn så får böreken en lagom sälta.


ree

Fyllning, gröna blad: Koka upp vatten i en kastrull. Vänd i den frysta spenaten. Så fort spenaten tinat, vänd ner den strimlade grönkålen. Låt vattnet koka upp igen och sjud sedan i ca 2 min så grönkålen vissnar och mjuknar. Vänd över i en sil. Låt vattnet rinna av och tryck också till de gröna bladen för att bli av med mer vätska. Det behöver inte bli helt snustorrt men vi vill inte ha en blöt utan mer krämig fyllning.

ree

Fyllning, blanda: Vänd över spenat, grönkål och purjolök i bunken med mandelkräm och rör om.

ree

Börek, förbered: Blanda fraiche, olivolja och salt i en skål till en slät smet. Förbered plåt eller form med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 C.


Börek, rulla: Lägg upp ett ark filodeg på en torr yta och pensla tunt med röran. Täck med ett nytt ark och pensla ett tunt lager till. Längs långsidan, lägg en rad med fyllning och rulla. Lägg över på plåten och rulla försiktigt ihop till en snäcka. Lägg nästa rulle där den första slutade så du bygger på en stor snäcka. Räcker till två stycken börek.


Börek, tillaga: Pensla ovanpå böreken med resterande fraiche, toppa med sesam. Tillaga på 200 C i ca 35-40 min eller tills helt gyllene.


ree

ree

Kommentarer


bottom of page