Beyti Kebab är en fantastisk turkisk rätt där smakrik kebab rullas i kryddat bröd och toppas med massor av såååås! En riktigt god och imponerande rätt att bjuda gästerna på vid ett speciellt tillfälle.
VEGANSK BEYTI KEBAB
Portioner: 6
Salta efter smak
KEBAB
Formbar färs, 500 g
Spiskummin, 1 1/2 msk
Korianderpulver, 1 msk
Paprikapulver, 1 msk
Rökt paprika, 1 msk (stark eller söt, efter smak)
Svartpeppar, 1 msk
Persilja, 2 dl, hackad
Vitlök, 4 st, pressad
PENSLAT BRÖD
Libabröd, 4 st
Mjölkfritt smör, 200 g
Vitlök, 4 klyftor, pressade
Persilja, 1 dl, hackad
Paprikapulver, 2 msk
TOMATSÅS
Tomatpuré, 1 1/2 dl
Vitlök, 6 klyftor, pressade
Paprikapulver, 1 msk
Svartpeppar, 1 msk
Rökt papr,ika (gärna stark), 1 msk
Kanel, 2/3 tsk
Vatten, 7 1/2 dl
Mjölkfritt smör, 100 g
TAHINISÅS
Tahini, 1/2 dl
Citron, saften från ca 1/3 st
Vitlök, 2 klyftor, pressade
Kallt vatten, 1/2 dl
Fraiche, 2 dl (tex Plantor Cooking Fraiche)
GARNERING
Tomater
Turkisk paprika eller chili
Persilja
SERVERING
Sallad med medelhavssmaker
(persilja, mynta, citron, granatäpple..)
Bulgur, ris eller ugnrostad potatis
GÖR SÅ HÄR
Tillaga kebab. Sätt ugnen på 200 C. Blanda alla ingredienser till kebaben i en skål. Forma 4 kebablängder i en ugnsform, ringla på olja och tillaga i ugn i 35 min tills den fått en fin yta. Ugnrosta samtidigt potatisen om det ska serveras till.
Preppa garnering. Nagga den turkiska paprikan/chili och stek dem i en torr stekpanna på hög värme tills sotad. Dela tomaterna i två och stek på båda sidor på hög värme tills sotad. Lägg över på en tallrik.
Pensla bröd. I samma stekpanna, vänd ner smör. När det börjat fräsa, vänd ner vitlök, paprikapulver och persilja. Fräs i någon minut tills smöret får smak. Häll över i en liten skål. Mikra bröden i några sekunder så de blir mjukare. Pensla dem med smöret på båda sidor och lägg över på en tallrik.
Koka tomatsås. Hetta upp lite olivolja i stekpannan. Vänd ner vitlök och tomatpuré. Fräs i någon minut och vänd sedan ner kryddorna. Rör om i några sekunder. Blanda sedan ner lite vatten i taget tills du får en slät tomatsås. Koka upp och låt puttra i 10 min. Blanda ner smöret och rör om tills det smält.
Sleva 1/3 av tomatsåsen över kebaben när den är klar och tillaga i 10 min till.
Tahinisås. Blanda tahini, citronsaft och vitlök i en skål. Vispa ner lite vatten i taget tills du får en len tahinisås. Vispa sedan ner fraichen tills såsen är slät.
Servera kebab. Ta fram ett libabröd, lägg i en kebab och rulla ihop brödet. Skär upp i bitar och lägg upp på ett serveringsfat. Ringla på resten av tomatsåsen och tahinisåsen. Garnera med den stekta chilin och tomaten och persilja.
Servera kebaben med en sallad och bulgur, ris eller potatis.
Comments