top of page
4.png
  • Instagram

SELINAS SPENATGRYTA (VEGETARISK MOLOKHIA)

Den libanesiska, syrliga grytan Molokhia tillhör husmanskosten i Libanon och är en riktigt nostalgisk rätt för många. Den görs på kyckling och torkade malvablad som man kan hitta i Mellanösternbutiker.


Min faster Mona brukade alltid laga den när jag var på besök i Beirut och då gillade jag den inte. Mina smaklökar som barn ville bara ha ketchup med ris typ, tur att den tiden är förbi! Blev som vanligt nostalgisk över mat häromdagen och blev sugen på Molokhia. Men orkade inte ta mig till någon Mellanösternbutik och äter inte heller kyckling så det blev ju en intressant nöt att knäcka.


Jag gjorde istället den här spenatgrytan med gröna linser och ungefär samma smaksättning. Different but same. Fantastiskt smakrik är den iaf. Med en hake! Man måste gilla koriander.


SELINAS SPENATGRYTA

Portioner: 6


Gröna linser, 2 dl

Lagerblad, 3 st

Svartpeppar, salt

Vatten, 3 1/2 dl


Olivolja

Gul lök, 2 st, tunt skivade

Vitlök, 6 klyftor, tunt skivade

Koriander, 1 pkt fryst (40 g)

Frysta, hela spenatblad, 1 kg

Korianderpulver, 1 tsk

Kanel, 1/2 tsk

Sju kryddor, 1/2 tsk

Svartpeppar

Grönsaksbuljongtärningar, 2 st

Vatten, 4 dl


Vitlök, 6 klyftor, pressade

Saften från 2-3 citroner

En klick smör


SERVERA MED

Ris


GÖR SÅ HÄR

Vänd ner linser, lagerblad, svartpeppar, salt och vatten i en liten kastrull. Koka upp, sänk sedan värmen och puttra tills linserna sugit åt sig allt vatten. De kommer få koka färdigt i grytan.

Hetta upp olivolja i en större kastrull. Vänd ner lök och skivad vitlök. Stek på medelvärme tills de fått lite färg och mjuknat. Blanda ner halva (!) paketet med fryst koriander och rör om i någon minut.


Vänd ner den frysta spenaten, kryddorna, buljongtärningarna, linserna (med lagerbladen) och häll på vattnet. Koka upp och puttra sesan under lock i 30 min.


Under tiden, hetta upp olivolja i den lilla kastrullen som linserna hade kokat i. Fräs den pressade vitlöken och andra halvan av paketet med koriander. Salta. Fräs i någon minut eller två. Vänd sedan över allt i spenatgrytan när den kokat klart.

Avsluta med en klick smör och saften från 2-3 citroner. Servera med ris.

914 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page