top of page
4.png
  • Instagram

SELINAS KANELBULLAR

Igår var det en regnig och underbar höstdag så jag gav mig på projektet att baka med min 3-åring efter förskolan. Hon snodde av degen och åt nog för mycket av den men vi lyckades ändå rulla ihop bullarna tillslut!


Bullarna ska självklart penslas med sockerlag, men ibland uppgraderar jag den till en knäckig kola som nedan.


Bullarna är riktigt fluffiga och saftiga så hoppas du provar! Jag ser fram emot att testa med massa olika fyllningar framöver.


SELINAS KANELBULLAR

25 st, eller 12 stoora kanelbullar


DEG

Vetemjöl, 15 dl

Torrjäst, 1 pkt

Socker, 2 dl (använder gärna råsocker för smaken)

Kardemummakärnor, 3 msk

Salt, 1/2 tsk

Mjölk, 5 dl (använder Oatly deluxe)

Smör, 200 g


FYLLNING

Kanel, 3 msk

Socker, 1 1/2 dl

Smör, 250 g

En nypa salt


Kolasås

Socker, 1 dl

Ljus sirap, 1 dl

Mjölk, 1/2 dl (eller vatten)

1 liten klick smör


TOPPA MED

Pärlsocker


GÖR SÅ HÄR

Deg: Grovmortla kardemumman. I min mortel kör jag 1 tsk i taget.


Blanda mjöl, jäst, socker, kardemumma och salt i en bunke.


Värm mjölken i kastrull till fingervarm.


Klicka i smöret i de torra ingredienserna och rör ner mjölken lite i taget medan du knådar ihop degen tills den blir genomarbetad. Den blir kladdig i början, men fortsätt knåda så blir det en fin deg. om den fortfarande känns flr kladdig, tillsätt typ 1 tsk mjöl i taget, hellre att degen är för kladdig är för torr!


Täck ordentligt och låt jäsa 1-2 timmar tills den vuxit till sig ordentligt.


Fyllning: Blanda ihop de torra ingredienserna till fyllningen och rör sedan ihop med smöret. Låt stå framme i rumstemperatur.


Kolasås: Koka upp socker, sirap och mjölk i en liten kastrull och sjud i några minuter tills den tjocknat lite. Testar på en liten sked, om den känns lite kladdig är den klar. Rör i smör och ställ kastrullen åt sidan.


Forma bullar: När degen jäst klart, strö lite mjöl på köksbänken och kavla ut degen till 1 cm tjock. Bre ut fyllningen och forma till valfri bullform.


I bilden har jag rullat och skurit 12 stora bullar och lagt i muffinformar.


När du lagt upp bullarna på plåtarna kan de jäsa i ca 30 min-1 timme till, men brukar faktiskt oftast hoppa över steget för är otålig och de blir så fluffiga ändå.


Baka bullar: Baka i 200C tills de fått fin, gyllene färg, ca 15-20 min tog det i min ugn.

Pensla bullarna med kolasåsen så fort de är klara!

75 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page