top of page
4.png
  • Instagram

SELINAS KANELBULLAR

Igår var det en regnig och underbar höstdag så jag gav mig på projektet att baka med min 3-åring efter förskolan. Hon snodde av degen och åt nog för mycket av den men vi lyckades ändå rulla ihop bullarna tillslut!


Men för ovanlighetens skull har jag alltså bakat och hör och häpna när jag sedan insåg att det är kanelbullens dag och jag har skafferiet fyllt av hembakta bullar?


Bullarna är riktigt fluffiga och saftiga så hoppas du provar! Jag ser fram emot att testa med massa olika fyllningar framöver!

SELINAS KANELBULLAR

12 stoora kanelbullar


DEG

Vetemjöl, 15 dl

Torrjäst, 1 pkt

Råsocker, 2 dl (vitt funkar säkert lika bra)

Kardemumma, 3 msk, grovmortlad

Salt, 1/2 tsk

Mjölk, 5 dl (använde Oatly deluxe)

Smör, 200 g (använde Carlshamn mejeri havssalt)


FYLLNING

Kanel, 3 msk

Socker, 1 1/2 dl

Potatismjöl, 1 tsk

Smör, 250 g

En nypa salt


SOCKERLAG

Socker, 1 dl

Vatten, 2 dl


TOPPA MED

Pärlsocker


GÖR SÅ HÄR

Mortla kardemumman. Värm mjölken till fingervarmt.


Deg: Blanda mjöl, jäst, socker, kardemumma och salt i en bunke.


Värm mjölken i kastrull till fingervarm.


Klicka i smöret i de torra ingredienserna och rör ner mjölken lite i taget medan du knådar ihop degen tills den blir genomarbetad. Den blir lite kladdig i början, men fortsätt knåda så blir det en fin deg. Täck ordentligt och låt jäsa 1-2 timmar tills den vuxit tills sig.


Fyllning: Blanda ihop de torra ingredienserna till fyllningen och rör sedan ihop med smöret. Ställ in i kylen.


Sockerlag: Koka upp socker och vatten i en liten kastrull och koka i några minuter tills den tjocknat lite. Testar på en liten sked, om den känns lite kladdig är den klar. Låt lagen svalna.

Forma bullar: När degen jäst klart, sätt ugnen på 200 C. Nu är det det gamla vanliga som gäller: Strö ut mjöl på köksbänken och på degen, kavla ut, bre på fyllningen och forma. Det är mycket fyllning och kan blir lite kladdigt, men potatismjölet gör att det inte bara rinner ut på hela plåten i ugnen.


Här har jag bara rullat och skurit 12 stora bullar och lagt i muffinformar.


Baka bullar: Baka i 200C tills de fått fin, gyllene färg, ca 15-20 min tog det i min ugn.

Pensla bullarna så fort de är klara!

bottom of page