top of page
4.png
  • Instagram

RÖKIG AUBERGINERÖRA MED KRYDDIG FÄRS (VEGANSK ALINAZIK KEBAB)

Alinazik Kebab är en turkisk rätt där en rökig aubergineröra toppas med smakrikt stekt färs och smör och äts ofta med ris. Du kan ju egentligen krydda färsen efter smak men här kommer min variant av vegansk Alinazik Kebab som jag serverar med pitabröd.

ALINAZIK KEBAB MED FÄRS

Portioner: 4-6


AUBERGINERÖRA

Aubergine, 2 kg (typ 9 små auberginer)

Saften från ca 1 1/2 citron

Vitlök, 3-4 klyftor

Fraiche, 4 dl (t ex Planti cooking fraiche)

Tahini, 1/2 dl

Spiskummin, 2 msk

Rökt paprika, 1 tsk

Svartpeppar


KRYDDIG FÄRS

Anamma formbar färs, 850 g

Sju kryddor, 2 msk (eller byt ut mot korianderpulver och kardemumma efter smak, ger lite annan men god smak)

Spiskummin, 2 msk

Söt eller stark paprikapulver, 1 msk

Kanel, 1 msk

Svartpeppar

Vatten, 1 dl


KRYDDAT SMÖR & PINJENÖTTER

Pinjenötter, 70 g (alt grovhackade mandlar, valnötter, pistage)

Smör, 200 g (t ex Floras mjölkfria)

Vitlök, 3 hela klyftor

Rökt paprika, ca 2 tsk

Lite kanel, ca 1/2 tsk


SERVERING

Persilja

Pitabröd (tips! Stek på hög värme i torr panna tills den får färg och blir mjuk)

Grön chili (gärna stekt i torr panna på hög värme tills sotad. obs! Nagga då chilin så den inte exploderar)


GÖR SÅ HÄR

Aubergineröra. Nagga auberginerna och tillaga dem i ugnen på 225 C i typ 1 1/2 timme. Tiden beror på storleken på auberginen. De ska minska rejält, bli supermjuka inuti och brända på ytan. Låt svalna lite (eller ta bara med tång) och gröp ur köttet. Blanda det med resten av ingredienserna, smaka av med kryddor, citron och salt tills det blir en len, rökig och fräsch röra. Den är god både ljummen och kall.


Kryddig färs. Bryn färsen i rikligt med olja tills den får ordentlig med färg och fin yta. Vänd ner kryddorna och rör om. Tillsätt vatten och stek under omrörning i någon minut tills det avdunstat. Det gör så att kryddorna åker in mer i färsen.


Kryddat smör & pinjenötter. Hetta upp smöret i en panna med vitlöksklyftorna och pinjenötter. Fräs på medel värme tills pinjenötterna får färg. Akta så de inte bränns! Smaka av med rökt paprika och kanel.


Lägg upp aubergineröran på en tallrik och toppa med färsen, pinjenötter, kryddat smör, persilja. Käka med varmt pitabröd.

bottom of page