Den här svalkande pastan på bara 3 ingredienser svänger du ihop på 10 minuter och är alla libanesiska mammors räddning på heta sommardagar när ungarna är hungriga. Min faster Mona i Beirut brukade alltid göra den när jag var liten och jag älskade den! Pastan serveras kall eller ljummen och görs i olika varianter i hela Mellanöstern där den kan toppas med exempelvis rostade pinjenötter och olivolja eller göras med paprikapulver istället för torkad mynta. Det här är den varianten jag är uppväxt med. Den är fräsch, svalkande och som att äta tzatziki till huvudrätt.

PASTA BIL LABAN
Portioner: 2
Salta efter smak
YOGHURTSÅS
Yoghurt, 4 dl (en syrlig och fräsch variant, t ex Planti Cooking Fraiche eller Planti Greek Style Gurt)
Torkad mynta, 2 msk
Vitlök 3 klyftor, pressade
SERVERING
Spaghetti
Rostade pinjenötter (valfritt)
Olivolja (valfritt)
GÖR SÅ HÄR
Koka spaghettin och skölj den sedan i lite kallt vatten. Blanda alla ingredienser till yoghurtsåsen och smaka av mynta och vitlök efter smak. Blanda såsen med pasta och servera kall eller ljummen. Toppa eventuellt med rostade pinjenötter och lite olivolja.