top of page
4.png
  • Instagram

LIBANESISK SVALKANDE PASTA MED MYNTAYOGHURT (MACARONA BIL LABAN)

Den här svalkande pastan på bara 3 ingredienser svänger du ihop på 10 minuter och är alla libanesiska mammors räddning på heta sommardagar när ungarna är hungriga. Min faster Mona i Beirut brukade alltid göra den när jag var liten och jag älskade den! Pastan serveras kall eller ljummen och görs i olika varianter i hela Mellanöstern där den kan toppas med exempelvis rostade pinjenötter och olivolja eller göras med paprikapulver istället för torkad mynta. Det här är den varianten jag är uppväxt med. Den är fräsch, svalkande och som att äta tzatziki till huvudrätt.


Pastan kan också göras till en ljummen rätt, se nedan för två varianter!


MACARONA BIL LABAN

Portioner: 2

Salta efter smak


YOGHURTSÅS

Yoghurt, 4 dl (använder vegansk, naturell fraiche från t ex Oatly eller Planti)

Färsk persilja, hackad (valfritt)

Torkad mynta, 2 msk

Vitlök 3 klyftor, pressade

Citron


SERVERING

Spaghetti

Pinjenötter

Olivolja


GÖR SÅ HÄR (kall version)

Koka spaghettin och skölj den sedan i lite kallt vatten. Blanda alla ingredienser till yoghurtsåsen och smaka av mynta och vitlök efter smak. Blanda såsen med pasta och servera kall eller ljummen. Toppa eventuellt med rostade pinjenötter och lite olivolja.


GÖR SÅ HÄR (ljummen version)

Koka spaghettin och sila.


Hetta upp olivolja i en stekpanna och fritera pinjenötterna i några minuter tills gyllene. Saltar direkt i oljan. Lägg över på en tallrik.


I resterande olivolja, stek vitlök och persilja (häll av olivolja om det är för mycket kvar). Stäng av värmen och blanda ner fraichen med vitlöken. Smaksätt med torkad mynta, smaka av med salt och citronsaft. Brukar också pressa i en färsk vitlöksklyfta för mer kick.


Blanda såsen med spaghetti och toppa med pinjenötter.

784 visningar

Comments


bottom of page