4.png
  • Instagram

AUBERGINE BRÄSERAD I HARISSA & MISO

Harissa- och misobräserad aubergine serverad på en yoghurtig kikärtsröra. Auberginen får koka i en smakrik god buljong tills helt silkesmjuk. En extra lyxig rätt med massor av umami.BRÄSERAD AUBERGINE med kikärtsröra

Portioner: 6


AUBERGINE

Aubergine, 4 st

Röd miso, 2 msk

Harrissa, 1 msk

Tomatpuré, 2 msk

Vitlök, 3 klyftor, tunt skivad

Skal från 1/2 citron, finstrimlad

Korianderpulver, 1 msk

Vatten, 4 dl


KIKÄRTSRÖRA

Fraiche, 2 dl (t ex Planti Cooking Fraiche naturell)

Tahini, 2 dl

Citronsaft, 1 1/3 dl (ca 2-3 citroner)

Hett vatten, 1 1/3 dl

Vitlök, 1-2 klyftor, pressade

Spiskummin, 1-2 tsk

Salt, ca 1 tsk

Kikärtor, 2 pkt, sköljda i hett vatten och silade


SERVERING

Toppa med olivolja och friterade nötter

Den här fantastiska myntasalsan, som skulle passa bra med koriander istället för persilja här

Pitabröd


GÖR SÅ HÄR

Aubergine: Nagga auberginern 2-3 gånger med gaffel och ugnsbaka dem på 200 C i ca 1 timme tills de känns mjuka när du känner med gaffeln. De ska kokas i marinaden nu så de behöver inte vara helt tillagade än.


Kikärtsröra: Förbered under tiden valfri topping och kikärtsröran. För kikärtsröran: blanda ihop alla ingredienser förutom vatten och kikärtor. Blanda sedan ner vattnet under omrörning till en slät sås. Vänd ner de silade kikärtorna och mortla/mosa dem tills lagom chunky.


Bräsera: Rör ihop marinaden i en skål. Skär auberginen på längden till fyra avlånga bitar. Häll upp marinaden i en panna och koka upp. Lägg i auberginerna med skalsidan uppåt. Träng ihop dem, jag brukar få plats med alla i pannan samtidigt. Puttra på medelvärme med locket på sned i ca 30 tills auberginen är silkesmjuk och såsen blivit mustig. Om det såsen torkar ut, häll på en till skvätt vatten. Om den är för vattnig, puttra en stund utan lock.