top of page
4.png
  • Instagram

AUBERGINE BRÄSERAD I HARISSA & MISO

Harissa- och misobräserad aubergine serverad på en yoghurtig kikärtsröra. Auberginen får koka i en smakrik god buljong tills helt silkesmjuk. En extra lyxig rätt med massor av umami.BRÄSERAD AUBERGINE med kikärtsröra

Portioner: 6


AUBERGINE

Aubergine, 4 st

Röd miso, 2 msk

Harrissa, 1 msk

Tomatpuré, 2 msk

Vitlök, 3 klyftor, tunt skivad

Skal från 1/2 citron, finstrimlad

Korianderpulver, 1 msk

Vatten, 4 dl


KIKÄRTSRÖRA

Fraiche, 2 dl (t ex Planti Cooking Fraiche naturell)

Tahini, 2 dl

Citronsaft, 1 1/3 dl (ca 2-3 citroner)

Hett vatten, 1 1/3 dl

Vitlök, 1-2 klyftor, pressade

Spiskummin, 1-2 tsk

Salt, ca 1 tsk

Kikärtor, 2 pkt, sköljda i hett vatten och silade


SERVERING

Toppa med olivolja och friterade nötter

Den här fantastiska myntasalsan, som skulle passa bra med koriander istället för persilja här

Pitabröd


GÖR SÅ HÄR

Aubergine: Nagga auberginern 2-3 gånger med gaffel och ugnsbaka dem på 200 C i ca 1 timme tills de känns mjuka när du känner med gaffeln. De ska kokas i marinaden nu så de behöver inte vara helt tillagade än.


Kikärtsröra: Förbered under tiden valfri topping och kikärtsröran. För kikärtsröran: blanda ihop alla ingredienser förutom vatten och kikärtor. Blanda sedan ner vattnet under omrörning till en slät sås. Vänd ner de silade kikärtorna och mortla/mosa dem tills lagom chunky.


Bräsera: Rör ihop marinaden i en skål. Skär auberginen på längden till fyra avlånga bitar. Häll upp marinaden i en panna och koka upp. Lägg i auberginerna med skalsidan uppåt. Träng ihop dem, jag brukar få plats med alla i pannan samtidigt. Puttra på medelvärme med locket på sned i ca 30 tills auberginen är silkesmjuk och såsen blivit mustig. Om det såsen torkar ut, häll på en till skvätt vatten. Om den är för vattnig, puttra en stund utan lock.

Comments


bottom of page