ARROZ SIN POLLO (VEGANSKT KYCKLINGSRIS)

Arroz con pollo (kycklingris) är en god husmansrätt i Latinamerika och Spanien som lagas till vardags, men även till festliga tillfällen i en stooor kastrull. Det har nog funnits på alla latinamerikanska vänners fester jag varit på! Den görs ofta med öl, något jag inte hunnit testa än men det ska definitivt provas framöver!

VEGANSK ARROZ SIN POLLO

Portioner: 8-10

Salta efter smak


Bas

Gullök, 2 st, finhackad

Röd paprika, 2 st, finhackad

Vitlöksklyftor, 4 st, finhackad

Chipotlepasta, 3 msk (finns i tacohyllan)

Tomatpuré, 3 msk

Kryddor

Saffran, 1 pkt

Lagerblad, 4-5 st

Spiskummin, 1 1/2 msk

Oregano, 1 1/2 msk

Paprikapulver, 1 msk

Svartpeppar, 1 msk

Rökt paprikapulver, 1/2 msk


Fyllning

Vegokycklingbitar, 320 g (eller rökt tofu)

Långkornigt ris, 8 dl

Morot, 2-3 st, skalad och tärnad smått, ca 1 cm

Bönor på burk, 2 pkt (jag brukar använda borlottibönor), sköljda

Majs på burk, ca 350 g

Frysta gröna ärtor, ca 350 g

Fryst koriander, 1 pkt (40 g)

Grönsaksbuljong, 14 dl


SERVERING

Lime, färsk koriander och avokado

Eventuellt friterad matbanan och någon enkel sallad

För matbanan: skiva ca 1-2 cm tjockt och fritera i neutral olja på båda sidor till mjuk och gyllene


GÖR SÅ HÄR

Preppa saffran och ris. Blanda ner saffran i ett glas med 1/2 dl hett vatten och ställ åt sidan. Skölj riset några gånger i kallt vatten så det mesta av stärkelsen tvättas bort.


"Kyckling" och kryddbas. Bryn filébitarna eller tofun i olja i en stor kastrull tills gyllene och lägg sedan åt sidan på en tallrik. I samma kastrull, fräs lök, paprika och vitlök på medelhög värme tills de mjuknat, ca 15 min. Blanda ner tomatpuré och chipotlepasta och rör runt. Blanda sedan ner kryddorna och saffransvattnet. Salta efter smak. Fräs i några minuter så kryddbasen får steka ihop lite. Rör runt då och då.

Tillsätt ris och fyllning.

Nu när vi fått en god kryddbas, vänd ner de stekta filébitarna med ris, morötter, bönor, majs, ärtor, fryst koriander och rör om. Häll på buljongen och koka upp. Sänk värmen och puttra i några minuter tills vattnet är på samma nivå som riset. Sänk då till lägsta värmen, nu ska riset få ånga. Gör ca 6 hål i riset ner till botten av kastrullen med sleven (som i bilden). Lägg på locket och tillaga tills riset är mjukt, det tar ca 30 min. Dra sedan av kastrullen från plattan, rör om riset och lägg locket på sned. Den kan gärna få stå i 15 -30 min och vila.


Servera arroz sin pollo med friterad matbanan, lime, färsk koriander och avokado.




Logga 10 Veckor Vegan Transparent.png