top of page
4.png
  • Instagram

AFGHANSK BORANI BANJAN

Wow. Jag älskar kombon aubergine, tomat och lök som kan ge riktigt mustiga rätter i oändliga former runt Medelhavet, Mellanöstern och Centralasien. Och den här varianten från Afghanistan heter borani banjan och smakar himmelskt.AFGHANSK BORANI BANJAN

Olivolja för matlagning

Aubergine, 500 g (1-2 st), skivad ca 1 cm tjockt

Vitlök, 5 klyftor, hackade

Tomatpuré, 2 msk

Korianderpulver, 4 tsk

Gurkmeja, 1 tsk

Svartpeppar

Vatten, 2 dl + 1/2 dl

Tomat, 2-3 stora, skivade

Gul lök, 1 stor, skivad

Turkisk paprika (sivri) eller grön chili, valfritt efter smak för hetta


Valfritt (varva med de övriga ingredienserna)

Röd spetspaprika, 1 st, skivad

Grön paprika, 1 st, skivad

Kikärtor, 1-2 pkt, sköljda och silade


MYNTAYOGHURT

Friache, 2 dl

Citron, saften från ca 1/2 st

Vitlök, 1-3 klyftor, pressade

Torkad mynta


SERVERA MED

Varma pitabröd

Eventuellt grönsaker vid sidan som vårlök, rädisa, sivri


GÖR SÅ HÄR

Salta aubergineskivorna ordentligt och låt vila medan du preppar resten av ingredienserna. Vi vill dra ur en del av den beska vätskan.

Torka av aubergineskivorna. Hetta upp olivolja för fritering och fritera auberginen tills gyllene och helt mjuk. Lägg över på kökspapper.


I en stekpanna, hetta upp rikligt med olivolja och vänd ner vitlök och tomatpuré. Stek under omrörning tills vitlöken tillagats med inte fått för mycket färg. Tillsätt 2 dl vatten och puttra i ca 5 min tills oljan separerats från tomatpurén och tomatsåsen skär sig, då är den tillagad. Vänd ner korianderpulver, gurkmeja och svartpeppar. Blanda ner 1/2 dl vatten till och börja bygga din banjan. Börja med att smaka av såsen och salta efter smak. Varva sedan direkt i pannan tomat, lök och aubergine två gånger, avsluta med några tomatskivor.


Lägg på lock och tillaga på medelvärme i ca 45 min. Håll koll och sänk till medellåg värme vid behov. Smaka av såsen då och då. Ta av locket och puttra i 5 min till.


Banjan är färdig när allt mjuknat och tomatsåsen fått en god smak.

Blanda ihop ingredienserna till myntayoghurten.


Lägg över borani banjan på en tallrik, toppa med yoghurt och ät med varma pitabröd. Jag gillar att servera färska grönsaker vid sidan av.3 169 visningar0 kommentarer

Comentários


bottom of page