Wow. Jag älskar kombon aubergine, tomat och lök som kan ge riktigt mustiga rätter i oändliga former runt Medelhavet, Mellanöstern och Centralasien. Och den här varianten från Afghanistan heter borani banjan och smakar himmelskt.
AFGHANSK BORANI BANJAN
Olivolja för matlagning
Aubergine, 500 g (1-2 st), skivad ca 1 cm tjockt
Vitlök, 5 klyftor, hackade
Tomatpuré, 2 msk
Korianderpulver, 4 tsk
Gurkmeja, 1 tsk
Svartpeppar
Vatten, 2 dl + 1/2 dl
Tomat, 2-3 stora, skivade
Gul lök, 1 stor, skivad
Turkisk paprika (sivri) eller grön chili, valfritt efter smak för hetta
Valfritt (varva med de övriga ingredienserna)
Röd spetspaprika, 1 st, skivad
Grön paprika, 1 st, skivad
Kikärtor, 1-2 pkt, sköljda och silade
MYNTAYOGHURT
Friache, 2 dl
Citron, saften från ca 1/2 st
Vitlök, 1-3 klyftor, pressade
Torkad mynta
SERVERA MED
Varma pitabröd
Eventuellt grönsaker vid sidan som vårlök, rädisa, sivri
GÖR SÅ HÄR
Salta aubergineskivorna ordentligt och låt vila medan du preppar resten av ingredienserna. Vi vill dra ur en del av den beska vätskan.
Torka av aubergineskivorna. Hetta upp olivolja för fritering och fritera auberginen tills gyllene och helt mjuk. Lägg över på kökspapper.
I en stekpanna, hetta upp rikligt med olivolja och vänd ner vitlök och tomatpuré. Stek under omrörning tills vitlöken tillagats med inte fått för mycket färg. Tillsätt 2 dl vatten och puttra i ca 5 min tills oljan separerats från tomatpurén och tomatsåsen skär sig, då är den tillagad. Vänd ner korianderpulver, gurkmeja och svartpeppar. Blanda ner 1/2 dl vatten till och börja bygga din banjan. Börja med att smaka av såsen och salta efter smak. Varva sedan direkt i pannan tomat, lök och aubergine två gånger, avsluta med några tomatskivor.
Lägg på lock och tillaga på medelvärme i ca 45 min. Håll koll och sänk till medellåg värme vid behov. Smaka av såsen då och då. Ta av locket och puttra i 5 min till.
Banjan är färdig när allt mjuknat och tomatsåsen fått en god smak.
Blanda ihop ingredienserna till myntayoghurten.
Lägg över borani banjan på en tallrik, toppa med yoghurt och ät med varma pitabröd. Jag gillar att servera färska grönsaker vid sidan av.
Comments