Min faster Mona i Libanon brukar alltid göra den här soppan och det är min absoluta favorit, även om den kanske inte ser så mycket ut för världen. Den har massa citron och en hint av kanel och kardemumma. En väldigt speciell och värmande soppa. En annan enkel, libanesisk linssoppa är Shorbet Adas som också är en riktig klassiker.
Egentligen görs soppan på mangold men jag har bytt ut det mot spenat eftersom det är lättare att få tag på.
ADAS BIL HAMOD
Portioner: 6
Salta efter smak
SOPPA
Gröna linser, 3 dl
Gul lök, 2 st, hackade
Vitlök, 6 klyftor, finhackade
Koriander, 1 liten knippe, hackad (valfritt)
Potatis, 2-3 st. skalade och tärnade (ibland byter jag ut det mot 1 1/2 dl hel bulgur, beroende på vad jag har hemma)
Sju kryddor, 1 1/2 tsk (om du inte hittar sju kryddor så kan ersättas med 1 tsk spiskummin, 1/2 tsk korianderpulver, en nypa kardemumma och lite muskot)
Svartpeppar, ca 1 tsk
Kanel, ca 1/2 tsk eller efter smak
Grönsaksbuljong, 1 1/2 L
Fryst spenat, 600 g
Citronsaft, 1 dl (ca 2 citroner)
SERVERING
Tahini (valfritt)
Olivolja av god kvalitet
GÖR SÅ HÄR
Koka linser. I en liten kastrull, koka linserna med 5 dl vatten tills de sugit åt sig allt vatten. De kommer att mjukna men fortfarande ha tuggmotstånd.
Soppan. Fräs sedan lök och vitlök i en större kastrull tills de blir mjuka och genomskinliga. Tillsätt den hackade koriandern och fräs i någon minut. Vänd ner linserna, potatis, kryddor och buljong. Koka upp och låt puttra tills potatisen och linserna mjuknat, ca 10-15 min. Vänd ner den frysta spenaten och puttra i ca 5 min till så de vissnat helt. Avsluta med att blanda ner citronsaften. Smaka av soppan och tillsätt eventuellt mer av kryddorna.
Servera soppan toppad med en god olivolja och ringla eventuellt på lite tahini.
Comments