top of page
4.png
  • Instagram

UNGERSK KÅLPUDDING (VEGANSK RAKOTT KELKÁPOSZTA)

Den här är Ungerns variant av kålpudding (eller kanske gratäng?). Den görs på savoykål som fylls med ris, fraiche och en mustig k*ttfärs med massa paprika och kummin. Vanligtvis presenteras den mer som en gratäng med fraiche som sista lagret men ville göra en liten roligare presentation där de fina kålbladen får dekorera puddingen.

RAKOTT KELKÁPOSZTA

Salta efter smak


SAVOYKÅL

Savoykål, 900 g

Lagerblad, 3 st

Kumminfrön, 1 msk

Svartpeppar


FÄRS

Formbar färs, 500 g

Kumminfrön, 2 tsk

Lök, 2 st, hackad

Vitlök, 8 klyftor, hackad

Paprikapulver, 2 1/2 msk

Rökt paprika, 2 msk (jag använder söt)

Grovmalen svartpeppar, 1 1/2 msk

Korianderpulver, 1 tsk

Lagerblad, 1 blad

Tomatpuré, 5 msk

Röd spetspaprika, 1 st, hackad (även vanlig röd paprika eller grön paprika funkar)

Tomat, 3 st, hackad

Vatten, 5 dl

Rödvinsvinäger, 1 msk


ÖVRIGT

Ris, 2 dl

Fraiche, 4 dl (t ex Planti Cooking Fraiche)

En större, rund ugnsform (ca 25 i diameter x 8 cm hög)


SERVERING

Eventuellt en klick fraiche


GÖR SÅ HÄR

Preppa savoykål: Välj några stora fina blad som är hela. De ska täcka botten och sidorna av formen. Ansa och skär bort den tjocka delen av stjälken (se bild). Strimla resten av savoykålen. Skölj allt under vatten.


Koka savoykål: Ta din största kastrull och fyll med vatten. Krydda vattnet med salt och kryddorna. Koka upp och smaka av. Tillsätt eventuellt mer salt och kryddor. Det ska smaka gott! Vänd ner den strimlade kålen och de hela bladen. Puttra i ungefär 10 min tills stjälken mjuknat.
Sila bort vattnet, spara det kryddade vattnet! Vi kan koka riset i det. Lägg över kålen i en skål och ställ åt sidan.


Gör färsfyllningen: Bryn färsen i rikligt med olja så de får fin yta. Lägg undan på en tallrik. Hetta upp mer olja i pannan och vänd ner kumminfröna. Fräs dem i oljan i några sekunder tills de börjar poppa. Tillsätt då lök, paprika och vitlök och fräs tills mjuk och genomskinlig. Vänd ner kryddorna och rör om i några sekunder. Tillsätt färsen igen tillsammans med tomat, tomatpuré, rödvinsvinäger och 4 dl vatten. Lägg locket på sned (så inte allt vatten ångar bort) och koka upp. Puttra i ca 25 min.


Grytan ska få en mustig, lite söt och rökig smak. Smaka av och justera salt och kryddor om det behövs.


Koka riset: Koka ris som vanligt men med buljongen från kålen. Försök att inte få med så mycket hela kryddor med riset.


Bygg: Klipp smörpapper och lägg i botten på formen. Olja även in pappret och formens kanter. Börja med att lägga ut de hela kålbladen så de täcker formens botten och kanter. Bygg sedan följande lager: kål/fraiche/ris/färs/ris/fraiche/kål.


Tillaga: Täck med aluminiumfolie och tillaga i ugn på 175 C i 25 min. Ta ut formen och låt den vila i typ 10 min. Vänd sedan över den på en stor tallrik och lyft försiktigt på ugnsformen så den fina kreationen kommer ut hel! Servera i tårtbitar och eventuellt en klick fraiche.
279 visningar

コメント


bottom of page