Bazella! Den här smakrika ärtgrytan är typisk vardagsmat i Libanon och är så lätt att göra.
Det traditionella receptet kan göras helt vegetarisk genom att bara skippa köttet, men här använder jag vegofärs. Har också ett recept med gröna linser istället för färs som jag kan dela någon dag! Självklart går det bra att byta ut färsen mot andra baljväxter, som kikärtor.
BAZELLA
Portioner: 8
Färs, 400 g (använder anammas formbara)
Gul lök, 2 stora, hackade
Vitlök, 6 klyftor, hackade
Morot, 2-3 st, hackade smått
Frysta gröna ärtor, 1 kg
Sju kryddor, 2 msk
Paprika, 1 msk
Kanel, 2 tsk
Svartpeppar
Lagerblad, 3 st
Socker, 1 msk
Grönsaksbuljong, 2 tärningar
Tomatpuré, 3 msk
Krossade tomater, 800 g
Vatten, 6 dl
Citron, 1/2 st
ÖRTSMÖR
Koriander eller persilja, 20 g fryst (eller en handfull färsk, finhackad)
Vitlök, 4 st, finhackad
Smör, mycket
SERVERA MED
Basmatiris eller libanesiskt vermicelliris
GÖR SÅ HÄR
Stek färsen i olivolja tills den fått ordentligt med färg och krispig yta. Vänd ner lök, vitlök och morot och stek tills löken mjuknat. Rör ner kryddorna, socker och smula i buljongtärningarna.
Blanda ner ärtorna, tomatpuré, krossade tomater, vatten. Koka 30 min utan lock, tills morötterna är mjuka. Koka under tiden riset.
Gör sedan örtsmöret genom att hetta upp rikligt med smör i en liten panna. Vänd ner vitlök och örterna. Färs i några sekunder och rör runt tills den råa vitlökssmaken försvunnit. Vänd ner örtsmöret när grytan fått koka. Lägg på locket och puttra 5 min till.
Klart!
Comments