Min favoritpasta just nu, som Baba gjorde när jag var hos honom i Beirut. Pastasåser är hans grej och han hittar alltid på nåt nytt till mitt besök!
BABAS KRÄMIGA TOMATSÅS
Portioner: 4-6 (500 g spaghetti)
Olivolja
Lök, 2 st, finhackad
Vitlök, 6 klyftor, skivad
Tomatpuré, 4 msk
Tomat, 500 g, finhackad
Stek tills mjuk i olivolja i 10 min tills såsig och tillsätt
Paprikapulver, 1 1/2 msk
Kanel, 1/2 tsk
Torkad ingefära, 1/2 tsk
Svartpeppar, efter smak
Muskot, efter smak
Basilika, 1 kruka
Sambal oelek, efter smak (har i 2 tsk)
Matgrädde, 5 dl (använder Plantis havregrädde)
Lime, skalet från 1
Vitlök, 1 klyfta, pressad
GÖR SÅ HÄR
Stek löken en stund i olivolja och vänd ner vitlök och tomatpuré. Stek i någon minut under omrörning och vänd sedan i tomaterna. Lägg på ett lock och tillaga i 5-10 min tills det blir såsigt.
Vänd ner kryddorna, basilika, sambal oelek och matgrädde. Koka upp och puttra utan lock i 10 min.
Riv i skal från lime och pressa i en till vitlök. Puttra någon minut till. Klart! Jag gillar att mixa såsen slät med stavmixer i slutet, men det är en smaksak!
Comments