Älskar kombon av hallon, citronzest och nymortlad kardemumma. Äter det till gröten, pannkakor, muffins. Men igår blev det i form av en knäckig hallonpaj! Hallonen kan också bytas ut mot blåbär som är lika gott till de somriga smakerna.
KNÄCKIG BÄRPAJ med citron och kardemumma
6 portioner
KNÄCKIGT TÄCKE
Smör, 175 g
Havredryck, 1/2 dl
Ljus sirap, 1/2 dl
Kardemummafrön, 1 tsk
Socker, 1 1/2 dl
Havregryn, 4 1/2 dl
Vetemjöl, 1/2 dl
Salt
FYLLNING
Frysta hallon, 500 g (eller andra valfria bär)
Socker, 1/2 dl
Potatismjöl, 1 msk
Rivet skal från 1/2 citron eller lime
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200 C. Vänd ner hallonen med socker, potatismjöl och citronskal i en pajform. Rör om ordentligt och skjutsa in i ugnen. Tillaga i 20 min. Ta ut formen ur ugnen och rör om hallonen. Sänk ugnen till 175 C.
Under tiden, smält smöret i en kastrull och mortla kardemummafröna. Vänd ner kardemumman i kastrullen med havredryck, sirap och socker. Sjud i 5 min. Rör ner havre, mjöl och salt.
Bre ut smeten på hallonen och tillaga i 40 min eller tills ytan fått fin färg.
Comments