top of page
4.png
  • Instagram

VEGANSK BÖREK MED KRÄMIG SPENAT- & MANDELFYLLNING

Gjorde det här två dagar i rad till middag hemma för det blev så poppis. Det är min veganska version av spenat med fetaost eller ricotta där jag istället gör en härlig kräm av mandlar, tahini och citron. Det är i grunden samma fyllning som den här enkla quesadillan.


Fyllningen är supergod, mild och krämig som den är, men ska prova att också köra med lök och färska örter!

SELINAS VEGANSKA BÖREK MED SPENAT

FYLLNING

Fryst spenat, 800 g

Grönkål, 200 g, finhackad (skär bort den tjocka stjälken)

Mandelmjöl, 4 dl (eller rostade, mixade solrosfrön)

Tahini, 2 dl

Citronsaft, 2 1/2 dl (ca 4 citroner)

Vatten, 1 dl


BÖREK

Ca 20 ark filodeg, tinade

Fraiche, 4 dl (t ex planti cooking fraiche naturell)

Olivolja, 2 dl

Svartpeppar

Rostade sesamfrön


GÖR SÅ HÄR

Fyllning: I en bunke, blanda ihop mandelmjöl med tahini och citron. Häll sedan i vatten och rör om till en krämig, ljus röra. Salta efter smak. Jag gillar när den är ganska salt som fetaost, den ska ge ordentligt med smak till grönkålen och spenaten.


Koka upp vatten i en kastrull. Vänd i den frysta spenaten. Så fort spenaten tinat, vänd ner den strimlade grönkålen. Låt vattnet koka upp igen och sjud sedan i ca 2 min så grönkålen vissnar och mjuknar. Vänd över i en sil. Låt vattnet rinna av och tryck också till de gröna bladen för att bli av med mer vätska. Det behöver inte bli helt snustorrt men vi vill inte ha en blöt utan mer krämig fyllning.

Vänd över spenat- och grönkålsblandningen i bunken med mandelkräm och rör om. Smaka av med salt och eventuellt mer citron så det får en god syra och sälta. Tillsätt eventuell en skvätt vatten om det är för torrt och du vill ha den lite mer krämig.


Börek: Blanda fraiche, olivolja och salt i en skål till en slät smet. Lägg upp ett ark filodeg på en torr yta och pensla med röran. Täck med ett nytt ark. Längs långsidan, lägg en rad med fyllning och rulla den en gång, men inte hela vägen (se bild). Pensla nu resten av arken och rulla sedan ihop den. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper och rulla försiktigt ihop till en snäcka. Lägg nästa rulle där den första slutade så du bygger på en stor snäcka. Räcker till en snäcka gjord på 10 rullar.


Pensla ovanpå böreken med resterande fraiche, toppa med sesam och tillaga i 200 C i ca 40 min eller tills gyllene.
Comments


bottom of page