UNGERSKA PANNKAKOR MED SÖT DILL- & CITRONFYLLNING (KAPROS TÚRÓS PALACSINTA)

Min mormor i Ungern brukar steka pannkakor till mig och mina kusiner hela somrarna och jag äter tills jag nästan spricker. Ungerska pannkakor, palacsinta, görs med kolsyrat vatten i smeten som gör dem supertunna och ger frasiga kanter.


Mina favoritfyllningar är mormors hemgjorda persikasylt, kanel och socker eller den här citron- och dillfyllningen! Kapros túrós palacsinta betyder keso-dillpannkakor. De är söta, fräscha och perfekta sommarpannkakor.


Túró är en viktig ingrediens i det ungerska köket. Det är en fetare och tjockare variant av keso som används till både söt och salt mat. En stor favorit i landet är exempelvis ett väldigt annorlunda godis: túró rudi- choklad med túrófyllning. Den du!

UNGERSKA PANNKAKOR MED SÖT DILL- & CITRONFYLLNING (KAPROS TÚRÓS PALACSINTA)

Portioner: 10-12 pannkakor


SMET

Vetemjöl, 3 dl

Socker, 1 1/2 msk

Bakpulver, 1 tsk

Vaniljpulver, 1/2 tsk

Salt, en nypa

Havremjölk, 3 dl

Citronskal, från 1/2 citron

Kolsyrat vatten, 2 2/3 dl

Olja till stekning


FYLLNING

Fraiche, 3 dl (t ex Planti Cooking Fraiche)

Färskost, 150 g (t ex Oatly påMackan)

Socker, 2 msk

Citronsaft, 2 msk

Citronskal, från 1/2 citron

Dill, 2/3 dl (jag använder fryst)


GARNERING

Fraiche, 1 dl (t ex Planti Cooking Fraiche)

Citronsaft

Socker

Citronskal

Dill


GÖR SÅ HÄR

Blanda alla torra ingredienser till smeten i en skål. Tillsätt citronskal och lite havremjölk i taget, vispa till en slät smet. Vispa sedan ner det kolsyrade vattnet.


Pensla en stekpanna med olja och stek pannkakorna på medelhög värme tills gyllene på båda sidor. Pensla på mer olja mellan omgångarna.


Blanda alla ingredienser till dillfyllningen och ställ in i kylen.


För garneringen, blanda resterande fraiche med en skvätt citronsaft och lite socker.


Bre dillfyllningen på de färdiga pannkakorna, vik inte kanterna och rulla som en burrito. Garnera med citronfraiche, dill och rivet citronskal.


#pannkakor #crepes

Logga 10 Veckor Vegan Transparent.png