STEKT, INLAGD STRÖMMING (VEGANSK AUBERGINESTRÖMMING) MED POTATISMOS & RÅRÖRDA LINGON

En klassiker som jag inte ätit på väldigt länge men blev så sugen på! Älskar redan friterad aubergine som det är, men att sedan tillaga den med lite nostalgiska smaker gör ju saken bara bättre. Sedan blir allt godare med mos och rårörda lingon till. Kort och gott.

STEKT, INLAGD AUBERGINESTRÖMMING MED POTATISMOS & RÅRÖRDA LINGON

Portioner: 6 st

Salta allt efter smak


AUBERGINESTRÖMMING

Aubergine, 2 st, skivade i 1 cm tjocka skivor

Olja för fritering


Panering

Skål 1 Kikärtsmjöl

Skål 2 1 dl kikärsmjöl + 1 1/2 dl vatten + 1 tsk dijonsenap + salt

Skål 3 2 dl grovt rågmjöl + 2 dl ströbröd + vitpeppar + salt


Lag

Ättikssprit 12%, 1 dl

Socker, 2 dl

Vatten, 3 dl

Lagerblad, 2 st

Kryddpeppar, 6 korn

Rödlök, 1 st, skivad

Morot, 2 st, skivade i tjocka skivor


POTATISMOS

Mjölig potatis, 1 1/2 kg

Matgrädde, 4 dl (t ex Oatly iMat)

Smör, 1 dl (t ex Floras mjölkfria)

Vitpeppar


RÅRÖRDA LINGON

Frysta lingon, 450 g

Socker, 1 1/2 dl


SERVERING

Dill

Knäckebröd med smör (t ex Floras mjölkfria)


GÖR SÅ HÄR

Lag. Lägg rödlök och morot i en form med höga kanter. Koka upp vatten, ättika, socker, lagerblad och kryddpeppar och häll över i formen. Ställ åt sidan och låt svalna.


Rårörda lingon. Blanda lingon och socker i en skål och ställ åt sidan. Rör om den lite då och då så att sockret löser upp sig.


Stekt & inlagd aubergine. Dela aubergineskivorna i två på tvären. Salta dem på båda sidor och låt vila medan du preppar paneringsstationen. Lägg upp tre skålar med de tre olika blandningarna och hetta upp olja i en stekpanna. Torka av aubergineskivorna med kökspapper från vattnet som saltet dragit ut. Förbered en tallrik med kökspapper att lägga de färdigstekta skivorna på.


Vänd auberginen först i kikärtsmjöl, sedan i kikärtssmeten och sist i rågmjölsblandningen. Fritera dem i oljan på medelhög värme tills gyllene och krispiga på båda sidor. Lägg över på tallriken med papper. Lägg sedan ner de panerade auberginerna i lagen och låt dra medan du fixar klart potatismoset.


Potatismos. Koka potatisen tills mjuk. Häll av vattnet och blanda med resten av ingredienserna till en mos.


Servera den panerade och inlagda auberginen med potatismos, rårörda lingon och knäckebröd med smör. Garnera med lite dill.


#strömming #aubergine #auberginesill #aubergineströmming #inlagd #stekt #potatismos #lingon #rårördalingon #vegansk #vegomat

449 visningar
Logga 10 Veckor Vegan Transparent.png