top of page
4.png
  • Instagram

SELINAS MÄKTIGA BROWNIES (VEGANSK)

Jag älskar riktigt mäktiga, chokladiga tårtor med en hint av kaffe som lyfter kakaon. Den är precis lagom söt för min smak och uppfyller alla mina chokladdrömmar.


Jag vet inte vad jag ska kalla den egentligen. Brownie? Kladdkaka? Chokladkaka? Den är liksom fudgy och saftig, och beroende på hur länge du vill ha den i ugnen så kan den vara kladdig också.


Jag tänkte från början göra den till en chokladtårta med chokladfrosting på, men den blev alldeles perfekt att äta precis som den är. Servera den varm eller kyld, båda är riktigt gott! Bitarna är mättande av mandelmjölet och har en god hint av kolasmak från muscovadosockret. Jag använder alltid ljust muscovadosocker istället för vitt socker för att det smakar sååå mycket godare!


Har ni sett nåt så mäktigt och chokladigt? <3

SELINAS MÄKTIGA BROWNIE

Portioner: ca 12 bitar


SMET

Mandelmjöl, 7 dl

Ljust muscovadosocker, 3 1/2 dl (ger en godare kolasmak än vanligt vitt socker)

Kakao, 3 dl

Bikarbonat, 1 tsk

Salt, 3/4 tsk

Nybryggt kaffe, 2 1/2 dl (jag låter 1 msk kaffe dra i 1 dl hett vatten i ca 3-4 min)

Hett vatten, 1 dl (eller kaffe om du vill ha mycket kaffesmak)

Rapsolja, 1/2 dl (även olivolja är gott!)


SERVERING

God precis som den är! Men det blir ju aldrig heller fel med vaniljglass eller grädde.


GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 175 C.


Blanda alla torra ingredienser i en skål. Blanda ner det varma kaffet och vattnet till en slät smet. Det räcker att röra runt med en slickepott. Blanda sedan i oljan.


Olja in en form på ca 30 cm (eller två mindre på ca 20 cm) och 'bröa' den med kakao. Häll i smeten i formen och baka kakan i ca 45 min.


Här är det upp till dig hur kladdig du vill ha kakan. Jag gillar när den fortfarande är lite kladdig och saftig. Sticker kakan med en gaffel och om den kommer ut nästan torr men med liite kladd på toppen av gaffeln (dvs botten av kakan), då är det lagom i min smak.


Du kan äta den varm när den kommit ut ur ugnen men då kommer det vara svårt att skära fina bitar (men vad gör det när du har en chokladdröm??). Men jag brukar istället låta den stå i kylen över natten täckt med folie. Då blir de riktigt fudgy och går att skära i fina bitar. Dagen efter äter jag dem antingen kylda eller så värmer jag upp bitarna så de blir lite kladdiga igen.


#vegansk #brownie #chokladkaka #kladdkaka #chokladtårta #glutenfri #mandelmjöl

bottom of page