Alinazik kebab är en turkisk rätt där en rökig aubergineröra toppas med smakrikt stekt kött och smör och äts ofta med ris. Jag har varit sugen på det så länge och gjorde egen variant med gröna linser i en smakrik sås och serverade med varma pitabröd. Supergott blev det! Har gjort en variant på färs också HÄR.
ALINAZIK KEBAB
4-6 portioner
AUBERGINERÖRA
Olivolja
Grillad aubergine på burk, 1 kg (2 st burkar oftast)
Vitlök, 6 klyftor, pressade
Tahini, 2 dl
Saften från 2 citroner (ca 2 dl)
Fraiche, 4 dl
Spiskummin, 2 msk
Rökt paprika, 1 tsk
Svartpeppar
GRÖNA LINSER
Gröna linser, 1 1/2 dl
Lagerblad, 2 st
Svartpeppar, 1/2 tsk
Salt, 1/2 tsk
Vatten, 3 dl
TOMATSÅS
Olivolja, 1/2 dl
Tomatpuré, 1/2 dl
Vitlök, 4 klyftor, finhackade
Paprikapulver, 2 tsk
Spiskummin, 2 tsk
Rökt paprika, 1 tsk
Stark paprika, 1 tsk
Kanel, 1/2 tsk
Sju kryddor, 1/2 tsk
Svartpeppar, 1/2 tsk
Vatten, 2 dl
KRYDDAT SMÖR
Smör, 200 g (t ex Floras mjölkfria)
Vitlök, 3 hela klyftor
Rökt paprika, ca 2 tsk
Lite kanel, ca 1/2 tsk
SERVERING
Persilja
Citron
Pitabröd
Eventuellt chili som stekts i torr panna tills sotad
GÖR SÅ HÄR
Aubergineröra. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Klicka i den pressade i vitlöken och rör om. Vänd ner auberginen. Salta och stek i några minuter så vätskan får reducera.
I en skål, blanda tahini och citronsaft tills slät. Rör ner fraichen och smaka av med salt och kryddorna. Vänd ner den stekta auberginen och rör om. Ställ åt sidan så får det gotta till sig medan du gör toppingen.
Linser. I med allt i en liten kastrull och koka tills linserna sugit åt sig allt vatten.
Tomatsås. Hetta upp oljan i en panna och fräs tomatpuré och vitlök i någon minut. Vänd ner kryddorna och fräs i några sekunder. Tillsätt vatten och puttra i ca 5 min. Smaka av. Vänd ner linserna och puttra i någon min till.
Kryddat smör. Hetta upp smöret i en panna med en hel klyfta vitlök. Smaka av med lite rökt paprika och kanel.
Lägg upp aubergineröran på en tallrik och toppa med linserna, kryddat smör, persilja och citron. Käka med varmt pitabröd.
Comments