top of page
4.png
  • Instagram

LUBIA B ZEIT (ARABISKA GRÖNA BÖNOR)

Den enkla grytan Lubia b Zeit är en traditionell vegetarisk olivolje-rätt i Mellanöstern som min farmor i Damaskus ofta gjorde till oss kusiner. 'B zeit' betyder 'i olja' och betyder att en rätt antingen görs med kött, eller vegetarisk i extrs mycket olivolja. Olivoljerätterna är ofta goda att äta varma som kalla och passar därför året om.

Rätterna har en enkel smakprofil där nyckeln är att använda god olivolja, salta & peppra efter smak och gärna servera med nåt starkt och syrligt på sidan för att bryta av mot oljan.LUBIA B ZEIT

4 portioner


Haricoverts, 800 g (fryst)

Gul lök, 2 stora, grovt skivade

Vitlök, 6 klyftor, hela och skalade

Tomat, 500 g, grovt hackade

Tomatpure, 5 msk

Olivolja

Lagerblad, 3 st

Salt, svartpeppar

Eventuellt lite paprikapulver


SERVERA MED

Ris eller varna pitabröd/libabröd

Vårlök eller stark, grön paprika

Citron


GÖR SÅ HÄR


Fräs lök och vitlök i rikligt med olivolja tills de mjuknat och fått lite färg. Den här rätten gillar olivolja, så snåla inte med den. Klicka i tomatpuré och fräs i 3 minuter tills oljan blivit röd och purén fått en mörkare färg.


Vänd ner frysta gröna bönor och tomat. Salta och peppra, i med lagerblad.


På med lock och tillaga på medelhög värme i ca 30-40 min tills tomaterna 'smält' och gröna bönorna mjuknat helt och tappat sin starka gröna färg. Smaka av med salt och peppar. Tomaterna borde göra grytan tillräckligt saftig, häll annars i en skvätt vatten och puttra någon minut till.

Vid servering toppa med citron och ät med bröd eller ris, med vårlök på sidan.


40 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page