LADY OCH LUFSEN-PASTA (VEGANSK SPAGHETTI MED KÖTTBULLAR OCH TOMATSÅS)

Så jag kollade på Lady och Lufsen häromdagen (ja, för jag älskar barnfilmer. Jag kollar på Disney framför The Godfather alla dagar i veckan). Och ni vet vad som händer efter att ha kollat på den. Hela kroppen skriker "SPAGHETTI MED KÖTTBULLAR OCH TOMATSÅS". Så här är den.

LADY OCH LUFSEN-PASTA (VEGANSK SPAGHETTI MED KÖTTBULLAR OCH TOMATSÅS)

Portioner: 4-6

Salta efter smak


GÖTTBULLAR , 50 st

Formbar färs, 850 g

Gul lök, 2 st, finhackad

Vitlök, 5 klyftor, pressade

Soltorkad tomatkräm, 2 msk (eller tomatpuré)

Färsk persilja, 2 dl, finhackad

Basilika, 2 msk

Oregano, 1 msk

Timjan, 1/2 msk

Rökt paprika, 1/2 msk

Svartpeppar, 1/2 msk

Ströbröd, 2 dl


TOMATSÅS

Olivolja, 1/2 dl

Vitlök, 6 klyftor, skalade och hela

Vitlök, 2 klyftor, tunt skivade

Hela tomater på burk (gärna San Marzano-tomater, eller annan av god kvalitet), 3 burkar á 400 g

Färsk basilika, 1 kruka, hela kvistar

Socker, 2/3 msk

Vatten, 4 dl

Smör, ca 50 g (t ex Floras mjölkfria)

Färsk basilika, 1 kruka, hackad

Matgrädde, 2 1/2 dl (t ex Oatly iMat)

Soltorkad tomatkräm, 3 msk

Svartpeppar


SERVERING

Spaghetti (gärna extra tunn)

Eventuellt vitlöksbröd


GÖR SÅ HÄR

Göttbullar. Bryn löken så den blir gyllene och mjuknar. Tillsätt vitlöken och stek någon minut till. Vänd ner tomatpurén och stek i 5 min. Tillsätt mer olja om det blir för torrt. Ställ åt sidan och låt lökblandningen svalna innan det blandas med färsen, annars tillagas den formbara färsen och gör den svår att forma. Så när lökblandningen svalnat, blanda den med resten av ingredienserna till göttbullarna i en skål och låt vila i 15 min. Rulla ca 50 små bollar. Stek dem i olivolja tills de får en fin och krispig yta. Lägg undan på en tallrik.


Tomatsås. Fräs de hela och de skivade vitlöksklyftor i olivoljan på medelhög värme tills de blivit gyllene och mjuknat. Vänd ner tomater, basilikakvistarna och socker. Mosa tomaterna med en potatisstomp eller med sleven. Häll på vattnet, koka upp och puttra i 45 min utan lock. Vänd ner göttbullarna, matgrädde och soltorkad tomatkräm och puttra i 15 min till. Avsluta med hackad basilika, svartpeppar och smör.


Servera med spaghetti och vitlöksbröd.

369 visningar
Logga 10 Veckor Vegan Transparent.png