Så jag kollade på Lady och Lufsen häromdagen (ja, för jag älskar barnfilmer. Jag kollar på Disney framför The Godfather alla dagar i veckan). Och ni vet vad som händer efter att ha kollat på den. Hela kroppen skriker "SPAGHETTI MED KÖTTBULLAR OCH TOMATSÅS". Så här är den.



LADY OCH LUFSEN-PASTA (VEGANSK SPAGHETTI MED KÖTTBULLAR OCH TOMATSÅS)
Portioner: 4-6
Salta efter smak
GÖTTBULLAR , 50 st
Formbar färs, 850 g
Gul lök, 2 st, finhackad
Vitlök, 5 klyftor, pressade
Soltorkad tomatkräm, 2 msk (eller tomatpuré)
Färsk persilja, 2 dl, finhackad
Basilika, 2 msk
Oregano, 1 msk
Timjan, 1/2 msk
Rökt paprika, 1/2 msk
Svartpeppar, 1/2 msk
Ströbröd, 2 dl
TOMATSÅS
Olivolja, 1/2 dl
Vitlök, 6 klyftor, skalade och hela
Vitlök, 2 klyftor, tunt skivade
Hela tomater på burk (gärna San Marzano-tomater, eller annan av god kvalitet), 3 burkar á 400 g
Färsk basilika, 1 kruka, hela kvistar
Socker, 2/3 msk
Vatten, 4 dl
Smör, ca 50 g (t ex Floras mjölkfria)
Färsk basilika, 1 kruka, hackad
Matgrädde, 2 1/2 dl (t ex Oatly iMat)
Soltorkad tomatkräm, 3 msk
Svartpeppar
SERVERING
Spaghetti (gärna extra tunn)
Eventuellt vitlöksbröd
GÖR SÅ HÄR
Göttbullar. Bryn löken så den blir gyllene och mjuknar. Tillsätt vitlöken och stek någon minut till. Vänd ner tomatpurén och stek i 5 min. Tillsätt mer olja om det blir för torrt. Ställ åt sidan och låt lökblandningen svalna innan det blandas med färsen, annars tillagas den formbara färsen och gör den svår att forma. Så när lökblandningen svalnat, blanda den med resten av ingredienserna till göttbullarna i en skål och låt vila i 15 min. Rulla ca 50 små bollar. Stek dem i olivolja tills de får en fin och krispig yta. Lägg undan på en tallrik.
Tomatsås. Fräs de hela och de skivade vitlöksklyftor i olivoljan på medelhög värme tills de blivit gyllene och mjuknat. Vänd ner tomater, basilikakvistarna och socker. Mosa tomaterna med en potatisstomp eller med sleven. Häll på vattnet, koka upp och puttra i 45 min utan lock. Vänd ner göttbullarna, matgrädde och soltorkad tomatkräm och puttra i 15 min till. Avsluta med hackad basilika, svartpeppar och smör.
Servera med spaghetti och vitlöksbröd.