JORDNÖTSGRYTA MED KOKOS- & LIMERIS

Inspirerad av den gambianska jordnötsgrytan domoda, är den här mustiga grytan smakrik tillsammans med det krämiga kokos- & limeriset. Istället för curry passar även andra favoritkryddor som berbere suuuper! Och ibland när jag är sugen på vegokött så byter jag bara ut kikärtorna och sötpotatisen mot exempelvis Oumph som får puttra med i grytan.

JORDNÖTSGRYTA

Portioner: 8

Salta allt efter smak

Tips! Du kan byta ut kikärtorna och sötpotatisen mot exempelvis neutral Oumph! Vänd bara ner det tillsammans med jordnötssmöret och låt det puttra med.

Sötpotatis, ca 500 g, skalad och tärnad (ca 1-2 cm) Gullök, 2 st, hackade Röd paprika, 2 st, hackad Vitlök, 8-10 st, tunt skivade Madras curry eller berbere, 2 msk

Paprikapulver, 1 msk Svartpeppar, 1 1/2 tsk  Kardemumma, 1 1/2 tsk Torkad ingefära, 1 1/2 tsk

Korianderpulver, 1 tsk

Cayennepeppar, 1 tsk (eller efter smak) Lagerblad, 4 st Tomater, 2-3 st, tärnade Tomatpuré, 150 g Jordnötssmör, 200 g Kikärtor, 2 pkt, sköljda Grönsaksbuljong, 7 dl Fryst spenat, ca 400 g (valfritt, ibland skippar jag det) Koriander, ca 1 kruka, hackad Saften från ca 1 lime


RIS

4 stora portioner ris - jag gör riset i två omgångar istället eftersom vi äter grytan i flera dagar och riset är godare färskt

Vitlök, 4 klyftor, skivade<