JORDNÖTSGRYTA MED KOKOSRIS

Inspirerad av den gambianska jordnötsgrytan domoda, är den här mustiga grytan ljuvlig tillsammans med det krämiga kokosriset. Istället för curry passar även andra favoritkryddor som berbere och jerkkrydda suuper!


JORDNÖTSGRYTA

Portioner: 8

Salta allt efter smak

Sötpotatis, ca 500 g Gullök, 2 st, hackade Röd paprika, 2 st, hackad Vitlök, 5 st, hackade Salt, 1 tsk Madras curry, 1 msk Svartpeppar, 1 1/2 tsk  Kardemumma, 1 tsk Torkad ingefära, 1 tsk Lagerblad, 3 st Tomater, 2 st, tärnade Tomatpuré, 150 g Creamy jordnötssmör, 200 g Kikärtor, 2 pkt Grönsaksbuljong, 6 dl Fryst spenat, 100 g Fryst koriander, 1/2 dl Saften från 1 lime


RIS

Långkornigt ris, 6 dl Kokosmjölk, 800 ml Vatten, 2 dl Salt, 1 1/2 tsk


GÖR SÅ HÄR

Ugnsbaka sötpotatisen hel på 200 C tills mjuk, ca 30 min. Fräs lök, paprika och vitlök tills de fått färg och mjuknat. Strö över kryddorna och fräs någon minut. Vänd ner tomat, tomatpuré och jordnötssmör och kikärtor och rör om. Häll på buljongen under omrörning. Koka upp och låt sedan puttra under lock tills grytan tjocknat, ca 20-30 min. Tärna den ugnsbakade sötpotatisen och vänd ner den med spenat, koriander och limesaft i grytan och puttra 5 min till. Koka upp kokosmjölk och vatten i en liten kastrull. Vänd ner ris, salt och puttra under lock i ca 15 min. Låt riset vila i kastrullen i 10 min.


Servera grytan med kokosris och toppa med jordnötter.


#domoda #gambia #jordnötsgryta #sötpotatis #vegan

409 visningar
Logga 10 Veckor Vegan Transparent.png