Iskender skivling på friterad ostronskivling, gröna bönor och en smakrik tomatsås, toppat på varma pitabröd.
Ni vet iskender kebab? Fantastiskt smakrik kebab på en bädd av fluffigt bröd, toppat med tomstsås och vitlökssmör. Blev sjukt sugen. Hade kunnat använda vegetarisk kebab så klart, finns goda! Men var sugen på kombon gröna bönor och skivling, blev supergott! Så här är en rätt inspirerat av Iskender.
ISKENDER OSTRONSKIVLING
1 portion
Salta allt efter smak
Ostronskivling, 150 g, dra isär till strips
Vitlöksklyftor, 3 st, skalade
Gröna bönor, 200 g
Vitlök, 2 klyftor, pressade
Tomatsås
Tomatpure, 1 msk
Vitlök, 3 klyftor, tunt skivade
Passerade tomater, 2 msk (eller riv samma mängd färsk tomat)
Paprikapulver, 1 tsk
Chili efter smak (jag använder 1 tsk koreansk chili, gochugaruchili)
Olivolja eller oljan som svampen friterat i
SERVERING
Pitabröd, 2-3 st
Turkisk yoghurt/fraiche
GÖR SÅ HÄR
Svamp. Hetta upp olja i en panna. I med vitlöksklyftorna och ostronskivlingen, fritera i några minuter tills svampen fått lite färg. Jag brukar salta oljan rikligt medan svampen friteras. Känns som att svampen suger åt sig det och får en god sälta då. Lägg över på kökspapper i ett fat.
Bönor. Blanchera och stek sedan i oljan som svampen friterats i, tills lite sotad. Pressa ner vitlök, salta och peppra riktligt.
Tomatsås. Hetta upp olja och fräs tomatpure och vitlök i någon minut under omrörning tills oljan blir röd. Rör ner paprika, chili och passerad tomat. Häll på ca 2 dl vatten och puttra i ca 5 min eller tills såsig i konsistensen. Salta och peppra.
Servering. Stek pitabröd i lite oljan tills den fått fin färg. Tärna bröden, lägg på tallriken och toppa med gröna bönor, svamp, tomatsås och yoghurt. Ät med gaffel och jalla njut.
Comments