GOGUMA LATTE (KOREANSK SÖTPOTATISLATTE)

Okej Sverige, jag är vuxen och gillar inte kaffe. Sydkorea har välsignat Sverige med dalgonakaffet, det himmelska kaffeskummet som dykt upp överallt på sociala medier på sistone. Men vi icke-kaffe-älskare då? Jag vill också ha någon ny, varm dryck att smutta på. Då jag upptäckte en annan koreansk välsignelse: sötpotatislatte!


Ehh, va? Japp. Gogumalatte är en koreansk sötpotatismjölk som kan drickas som kall islatte eller varm och skummig (godast). Däremot innehåller den faktiskt inget kaffe utan bara tre enkla ingredienser: sötpotatis, mjölk och kanel. Den är krämig, len och har en höstig smak, ungefär som en koreansk version av pumpkin spice latte. Använd en tjock och krämig mjölk till- så ingen blaskig mandelmjölk med 2 % mandlar, tack. Kör istället på någon krämig kaffemjölk eller tjockare sojamjölk. Jag har även skrivit upp några exempel på ytterligare smaksättningar för när man vill piffa upp latten lite extra med rostade nötter eller chaikryddor.


GOGUMA LATTE (KOREANSK SÖTPOTATISLATTE)

Portioner: 2 koppar

Sötpotatis, 250 g Sojamjölk eller Oatly IKaffe, 6 dl

Kanel, 1/2 tsk Ljus muscovadosocker eller lönnsirap, 1 tsk

VALFRIA SMAKSÄTTNINGAR

Pekannötter eller valnötter, 1/2 dl, rostade (mixa med sötpotatisen till slät) Chai latte-kryddning med vanilj, ingefärspulver, muskot, kardemumma, nejlika

GÖR SÅ HÄR

Ugnsbaka sötpotatisen hel på 200 C tills den är helt mjuk och sirap börjat sippra ut ur skalet. Mixa sötpotatisen med lite av mjölken i en matberedare tills slät. Mixa ner resten av mjölken och häll upp i en kastrull. Blanda ner kanel och sötning och koka upp under omrörning. Om du har en mjölkskummare så kan du gärna använda den. Häll upp sötpotatislatten i två koppar och toppa med lite mer kanel.


#latte #kaffe #sötpotatis #sötpotatislatte #gogumalatte #korea #koreansk #vegansk

291 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
Logga 10 Veckor Vegan Transparent.png