top of page
4.png
  • Instagram

BBQ BEANS & JALAPEÑO CORNBREAD

Barbecued beans brukar ofta serveras som tillbehör på grillfesterna i södra USA. Jag tycker däremot att vi kan få låta den glänsa som huvudrätt tillsammans med en fluffig jalapeño cornbread.


Bönorna får puttra med BBQ-sås och mörk öl tills grytan blivit tjock och mustig. De brukar kallas BBQ baked beans för att de, istället för att puttra på spisen, egentligen får sin rökiga grillsmak av att läggas i en ugnsform som får stå och 'baka' på grillen med grillocket på. Den tillagas då med röken från grillkolen. Till vardags får vi däremot nöja oss med att puttra den på spisen och ge den en god rökig smak från rökt paprika och chipotle.


Majsbrödet är också en riktig vinnare här. Den är mjuk, fluffig och har en god smak av majs. Det som gör brödet unikt är balansen mellan stark jalapeño och en liten hint av kanel.


BBQ BEANS & JALAPEÑO CORNBREAD

Portioner: 4-6

Salta allt efter smak

BBQ BEANS

Gullök, 1 st, hackad Rödlök, 3/4 st, hackad (spara 1/4 till coleslaw) Röd paprika, 1 st, hackad Vitlök, 6 klyftor, hackade Lagerblad, 4 st Rökt paprika, 1 msk (jag använder söt rökt paprika) Paprikapulver, 1 msk Oregano, 1 msk Timjan, 1 msk Svartpeppar, 1 msk Anchochilipulver, 1 tsk Kanel, en nypa Kryddpeppar, en nypa Jalapeñolag, 1 msk Chipotlesås, 1 msk (finns i tacohyllan) Dijonsenap, 1 msk Tomatpuré, 1/2 dl BBQ-sås, 1 1/2 dl Mörk öl, 1 flaska på 33 cl Körsbärstomater, 400 g, delade Kidneybönor, 2 pkt, sköljda och silade Borlottibönor, 1 pkt, sköljda och silade Små vita bönor, 1 pkt, sköljda och silade

CAJUNKLYFTOR

Olja Bakpotatis, 4 st, skuren i stora klyftor Cajunkrydda, massor efter smak (alternativt t ex grillkrydda)

CORNBREAD

Vetemjöl, 3 dl Grovkornigt majsmjöl (polenta), 2 dl Muscovadosocker, 3/4 dl Bakpulver, 1 msk Salt, 1 1/3 tsk Rökt paprika, 1/2 tsk Kanel, 1/4 tsk Smör, 1 dl (t ex Floras mjölkfria) Jalapeños, 3/4 dl, hackad Jalapeñolag, 2 msk Havremjölk, 3-1/2 dl Majs, 1 liten burk

COLESLAW

Vitkål, 200 g, strimlad Rödkål, 200 g, strimlad Morot, 1 st, riven Äpple, 1 liten, riven (sött äpple, t ex Royal Gala) Rödlök, 1/4 st, fint skivad Lime, saften från 1 Majonnäs, 4 msk Dijonsenap, 1 tsk Svartpeppar, 1/2 msk Vitlökspulver, 1 tsk

GÖR SÅ HÄR

Koka potatisklyftorna tills de precis blivit mjuka, ca 10 min. Sila och lägg över klyftorna i en ugnsform. Formen ska vara tillräckligt stor så att klyftorna kan spridas ut jämnt och inte ligga på varandra. Täck dem rikligt med olja (snåla inte), rör om och tillaga i ugn på 200 C i 50-60 min, vänd klyftorna efter halva tiden. När klyftorna fått fin gyllene färg och blivit riktigt krispiga, lägg upp på en tallrik med kökspapper och krydda efter smak. Gör under tiden majsbrödet. Blanda vetemjöl, polenta, socker, bakpulver, rökt paprika, kanel och salt i en skål. Lägg i smöret och smula det med fingrarna så att det blandas med mjölet ordentligt, som när du gör en smulpaj. Blanda ner jalapeños, jalapeñolag, majs och havremjölk till en jämnt smet. Smörj en ugnsform och vänd ner smeten. Baka tillsammans med potatisklyftorna på 200 C i 25-30 min. Låt svalna lite innan servering och pensla på med lite smör. Medan potatisen och majsbrödet tillagas i ugnen kan du börja med böngrytan. I en kastrull, bryn lök och röd paprika i olja på hög värme tills de fått fin färg. Sänk värmen och vänd ner vitlök, kryddor och rör om. Tillsätt jalapeñolag, chipotlesås, senap, tomatpuré , BBQ-sås och öl. Puttra tills det blivit en smakrik bas, ca 10 min. Blanda ner körsbärstomater och bönor och puttra i ca 40 min till, eller tills du fått en mustig och tjock gryta. Blanda alla ingredienser till coleslaw i en skål och förvara i kylen fram till servering. Servera BBQ beans med nybakat jalapeño cornbread, krispiga potatisklyftor och coleslaw.


605 visningar0 kommentarer

Kommentare


bottom of page