Barbecued beans brukar ofta serveras som tillbehör på grillfesterna i södra USA. Jag tycker däremot att vi kan få låta den glänsa som huvudrätt tillsammans med en fluffig jalapeño cornbread.
Bönorna får puttra med BBQ-sås och mörk öl tills grytan blivit tjock och mustig. De brukar kallas BBQ baked beans för att de, istället för att puttra på spisen, egentligen får sin rökiga grillsmak av att läggas i en ugnsform som får stå och 'baka' på grillen med grillocket på. Den tillagas då med röken från grillkolen. Till vardags får vi däremot nöja oss med att puttra den på spisen och ge den en god rökig smak från rökt paprika och chipotle.
Majsbrödet är också en riktig vinnare här. Den är mjuk, fluffig och har en god smak av majs. Det som gör brödet unikt är balansen mellan stark jalapeño och en liten hint av kanel.
BBQ BEANS & JALAPEÑO CORNBREAD
Portioner: 4-6
Salta allt efter smak
BBQ BEANS
Gullök, 1 st, hackad
Rödlök, 3/4 st, hackad (spara 1/4 till coleslaw)
Röd paprika, 1 st, hackad
Vitlök, 6 klyftor, hackade
Lagerblad, 4 st
Rökt paprika, 1 msk (jag använder söt rökt paprika)
Paprikapulver, 1 msk
Oregano, 1 msk
Timjan, 1 msk
Svartpeppar, 1 msk
Anchochilipulver, 1 tsk
Kanel, en nypa
Kryddpeppar, en nypa
Jalapeñolag, 1 msk
Chipotlesås, 1 msk (finns i tacohyllan)
Dijonsenap, 1 msk
Tomatpuré, 1/2 dl
BBQ-sås, 1 1/2 dl
Mörk öl, 1 flaska på 33 cl
Körsbärstomater, 400 g, delade
Kidneybönor, 2 pkt, sköljda och silade
Borlottibönor, 1 pkt, sköljda och silade
Små vita bönor, 1 pkt, sköljda och silade
CAJUNKLYFTOR
Olja
Bakpotatis, 4 st, skuren i stora klyftor
Cajunkrydda, massor efter smak (alternativt t ex grillkrydda)
CORNBREAD
Vetemjöl, 3 dl
Grovkornigt majsmjöl (polenta), 2 dl
Muscovadosocker, 3/4 dl
Bakpulver, 1 msk
Salt, 1 1/3 tsk
Rökt paprika, 1/2 tsk
Kanel, 1/4 tsk
Smör, 1 dl (t ex Floras mjölkfria)
Jalapeños, 3/4 dl, hackad
Jalapeñolag, 2 msk
Havremjölk, 3-1/2 dl
Majs, 1 liten burk
COLESLAW
Vitkål, 200 g, strimlad
Rödkål, 200 g, strimlad
Morot, 1 st, riven
Äpple, 1 liten, riven (sött äpple, t ex Royal Gala)
Rödlök, 1/4 st, fint skivad
Lime, saften från 1
Majonnäs, 4 msk
Dijonsenap, 1 tsk
Svartpeppar, 1/2 msk
Vitlökspulver, 1 tsk
GÖR SÅ HÄR
Koka potatisklyftorna tills de precis blivit mjuka, ca 10 min. Sila och lägg över klyftorna i en ugnsform. Formen ska vara tillräckligt stor så att klyftorna kan spridas ut jämnt och inte ligga på varandra. Täck dem rikligt med olja (snåla inte), rör om och tillaga i ugn på 200 C i 50-60 min, vänd klyftorna efter halva tiden. När klyftorna fått fin gyllene färg och blivit riktigt krispiga, lägg upp på en tallrik med kökspapper och krydda efter smak. Gör under tiden majsbrödet. Blanda vetemjöl, polenta, socker, bakpulver, rökt paprika, kanel och salt i en skål. Lägg i smöret och smula det med fingrarna så att det blandas med mjölet ordentligt, som när du gör en smulpaj. Blanda ner jalapeños, jalapeñolag, majs och havremjölk till en jämnt smet. Smörj en ugnsform och vänd ner smeten. Baka tillsammans med potatisklyftorna på 200 C i 25-30 min. Låt svalna lite innan servering och pensla på med lite smör. Medan potatisen och majsbrödet tillagas i ugnen kan du börja med böngrytan. I en kastrull, bryn lök och röd paprika i olja på hög värme tills de fått fin färg. Sänk värmen och vänd ner vitlök, kryddor och rör om. Tillsätt jalapeñolag, chipotlesås, senap, tomatpuré , BBQ-sås och öl. Puttra tills det blivit en smakrik bas, ca 10 min. Blanda ner körsbärstomater och bönor och puttra i ca 40 min till, eller tills du fått en mustig och tjock gryta. Blanda alla ingredienser till coleslaw i en skål och förvara i kylen fram till servering. Servera BBQ beans med nybakat jalapeño cornbread, krispiga potatisklyftor och coleslaw.
Kommentare