BÖREK MED SVAMP- & SPENATFYLLNING (PIROGER/EMPANADAS)

De här pirogerna får en fin gyllene färg och har en smakrik fyllning med svamp och spenat. Du kan använda fyllningen till att göra börek i filodeg eller piroger med pirogdegen nedan. Till vardags brukar jag köra på börek.


De serveras med en uppfriskande salsa av mynta, chili och persilja som kan användas som den är eller som en smaksättare till en sallad. När jag lagar det här så försvinner allt innan jag hinner säga klart!

BÖREK MED SVAMP- & SPENATFYLLNING

Portioner: 1 stor börek eller ca 12 piroger

Salta efter smak


FYLLNING

Champinjoner, 750 g, finhackade (jag kör i matberedare)

Gul lök, 3 st, finhackade

Olivolja, ca 2/3 dl

Vitlök, 6 klyftor, finhackade

Korianderpulver, 2 tsk

Svartpeppar, 2 tsk

Granatäppelsirap, 2 tsk (alternativt crema di balsamico eller en skvätt rödvinsvinäger)

Färsk babyspenat, 350 g


DEG

För börek: filodeg, 450 G

För piroger: Gör pirogdeg enligt nedan


Pirogdeg

Vetemjöl, 8 dl

Socker, 2 msk

Bakpulver, 2 ½ tsk

Salt, 2 tsk

Mjölk, 2 ¼ dl

Olivolja, 1 dl


MYNTASALSA

Persilja, 1 1/2 dl, finhackad (ca 3 krukor)

Mynta, 1 1/2 dl, finhackad

Grön chili, 1-2 st, finhackad

Vitlök, 1-2 klyftor, pressad

Lime, saften från 1-2 st

Olivolja, 1/2 dl

Kallt vatten, 2/3 dl

Paprikapulver, 2/3 tsk

Svartpeppar


PENSLING

Vetemjöl, 2 tsk

Olivolja, 1 msk

Växtdryck, 1 msk

Rostade sesamfrön


GÖR SÅ HÄR

Deg. Om du gör piroger, knåda då ihop degen och ställ åt sidan så den får vila medan vi gör fyllningen. Om du gör börek, ta fram filodegen ur kylen och låt den vila i rumstemperatur så länge.


Vattna ur fyllning. Hetta upp en stor stekpanna till medelhög värme, utan olja. Vänd ner den hackade löken och svampen och låt dem vattnas av så mycket som möjligt. Dvs. stek dem tills det mesta av vattnet försvunnit och de minskat rejält i storlek till ungefär 1/3, det tar ca 15 min.


Stek fyllning. Häll sedan på olivolja och vitlök och fräs tills de börjar få lite färg och smakar gott, ca15 min. På med kryddorna och granatäppelsirapen. Rör om och fräs i någon minut. Vänd ner spenaten i omgångar, fyll på med spenat så fort de vissnar i pannan och det får platts mer. När all spenat vissnat, rör om och smaka av fyllningen. Är du nöjd, lägg över i en skål och låt svalna lite.


Salsa. Blanda ihop alla ingredienser till salsan i en skål och ställ in i kylen.


Fyll börek (för piroger, se nedan). Du kan välja att göra en böreksnigel som på bilderna ovan eller att bara vika ihop piroger av valfri form. Men för en böreksnigel, olja in en stor, rund ugnsform på ca 30 cm. Eller så tar man vad man haver. Lägg ett ark filodeg på en torr yta på köksbänken. Pensla den med lite olivolja och salta och peppar lätt. Lägg på ett till ark och gör samma sak. Lägg på ett tredje ark och lägg fyllning i en länga längs med långsidan av arket. Lämna ca 2 cm utan fyllning på kortsidan. Vik in kortsidorna och rulla försiktigt ihop böreken. Lägg den i mitten av ugnsformen. Rulla nästa börekrulle och fortsätt bygga din snigelform tills ugnsformen fylls.


Fyll piroger. Dela upp degen i 12 bitar och kavla ut dem tunt. Fyll dem med ca 2-3 msk fyllning. Pensla kanten av degen med vatten och stäng pirogen med en gaffel. Lägg över på en plåt med smörpapper.


Tillaga. Blanda ihop olivolja, vetemjöl och växtdryck till penslingen. Pensla börek/piroger och strö på rostade sesamfrön. Tillaga i ugn på 200 C i ca 35-45 min eller tills de fått fint med färg.


Servera med salsan som den är eller använd den som dressing till en sallad.


#piroger #pirog #tahini #spenatpiroger #empanadas #vegansk #fetaostpiroger

Logga 10 Veckor Vegan Transparent.png